Home Гроші Через ”зернові мита” Україна втратила півтора мільярда доларів

Через \”зернові мита\” Україна втратила півтора мільярда доларів

110

Обмеження експорту зернових призвело до значних втрат для української економіки, запевняє гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

"Не треба навіть користуватися калькулятором, щоб зрозуміти, що мита "відібрали" в Україні один "маленький" транш МВФ – не менше 1,5 мільярда доларів", – зазначає він.

За словами Стоянова, експортні мита призвели до депресії на експортному ринку Україні, оскільки дезорганізований і "загнаний в кут" виробник прийняв рішення мінімально продавати своє зерно експортерам, очікуючи від ринку кращого.

"Мабуть, сільгоспвиробник так вчинив вперше, скориставшись своїм правом власника зерна. І прогадав", – вважає він.

"За цей час очікування – три місяці, ми, України, втратили можливість експортувати не менше 6 мільйонів тонн зерна, до тих 3,3 мільйона, які ми експортували", – підкреслює глава УАК.

Експерт відзначає, що втрати для держави у валюті при середній ціні зерна 250 доларів за тонну, рівні обсягу "маленького" траншу МВФ у 1,5 мільярда доларів.

"А ці кошти зараз так необхідні для підтримки курсової стабільності національної грошової одиниці й платіжного балансу" – наголошує він.

Нагадаємо, у п’ятницю, 7 жовтня, Верховна Рада скасувала експортні мита на пшеницю і кукурудзу, що були введені з 1 липня 2011 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here