Home Гроші Аграрії втратять 2 мільярди гривень на озимих – експерт

Аграрії втратять 2 мільярди гривень на озимих – експерт

129
Втрати аграріїв, пов’язані з пересівом загиблих зернових культур, становитимуть близько 1,9 млрд грн.
 
Про це заявив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", доктор економічних наук, професор, академік НАН України Віктор Месель-Веселяк.
 
"Якщо ми будемо пересівати 1,5 мільйона гектарів озимих культур, ми отримаємо великі втрати. По-перше, втрати від посівів, що не зійшли. По-друге, витрати на пересівання. Таким чином, 674 мільйонів гривень втрати від загиблих посівів та додаткові втрати від пересіву 1,2 мільярда гривень. Загальні втрати становитимуть 1,8-1,9 мільярда гривень", – заявив він.

Месель-Веселяк додав, що валовий збір зернових зменшиться на 28%, в той час як собівартість зросте.
 
Щоб мінімізувати ці витрати, експерти вважають за необхідне максимальне спрощення процедури імпорту насіння для забезпечення пересіву озимих навесні 2012 року.
 
"Беручи до уваги той стан посівів озимих, яке ми зараз маємо, я думаю, що тут процедури імпорту насіння повинні бути максимально спрощені, щоб аграрії мали можливість купувати високоякісне насіння. Якщо їх не вистачає в Україні, то купувати по імпорту", – сказав генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Він додав, що пересівання загиблих озимих буде здійснюватися швидше кукурудзою, а не ячменем, тому що рентабельність виробництва ячменю в поточному сезоні нижча, ніж кукурудзи

Gazeta.ua 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here