Як у Житомирі учасник АТО вирощує австралійських раків. ФОТО

31.10.2019

 Близько року тому житомирянин Володимир Саванчук облаштував в орендованій кімнаті в будівлі на Домбровського лабораторію із вирощування австралійського червоноклешневого рака.

Матеріал придбав за кордоном. Дві сотні мальків поселив у акваріум, який змайстрував самотужки –  випробовував систему у ванній кімнаті вдома. До цього подібного досвіду не мав, усе вивчав із літератури, відео, тощо. Постійно підтримує температуру 27,5-28 градусів.

Його акваріуми – це закрита рециркуляційна аквасистема. З самого заселення раків веде журнал, робить помітки і на склі. У лабораторії проводить щоденно по кілька годин. На все витрачає власні кошти і не малі. Підтримали проєкт побратими із ГО «Атошник».


В Австралії  описано142 види раків, в Україні – 3


 Володимир - учасник АТО, до війни займався бізнесом. Нині вважає перспективним  вирощування таких раків у промислових масштабах. У чотирьох акваріумах мешкає близько сотні дорослих особин та ще кількасот мальків, розділені за віком і статтю. За ці місяці вдалося виростити дорослих раків, які дали потомство. Частину навіть передали в дослідну установу в Київ, адже там виявили бажання займатися науковою діяльністю.

У компанії з  раками – рибки та равлики. Для краси, - каже Володимир. А от сухе листя дуба на дні акваріума раки полюбляють. Його заготував завчасно на присадибній ділянці біля дому, зберігає у пакеті. Підсвічує ліхтариком і раків вдається роздивитися краще. Вони вилазять зі своїх імпровізованих будиночків, які Володимир також майстрував з підручних матеріалів.


 Вирощувати такі раки в Україні можна у два етапи: взимку - в штучному середовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли


Кидає трохи корму і раків стає ще більше.  Вказує на  привабливе блакитне забарвлення і червоні клешні. Самці значно більші в розмірах   - на відсотків 30. Дорослі раки можуть сягати у вазі до 200 чи навіть 500 г, довжина до 40 см. 

При сприятливих умовах, правильному догляді і харчуванні виростають за півроку. Потомство можуть давати до трьох разів на рік, при цьому за раз народжується близько тисячі мальків.


 Середовище проживання цих раків – води Австралії і Нової Гвінеї. Зустрічаються популяції в Південній Африці, Ізраїлі та Мексиці


 Годує раків раз на день – ближче до вечора. Випробовував різні корми, але основна вимога, аби були поживні, не забруднювали воду та акваріум. Врешті у раціоні австралійських раків Володимира – яловичі серця, креветки і панцирі від них,  риба – салака та бички.  Беруть саме морожену морську, бо у прісноводній можуть бути паразити. Від комбікормів відмовилися. Прибирання в акваріумах проводять двічі-тричі на місяць.

Читайте також: Як будують успішний бізнес на равликах на Житомирщині. ВІДЕО

«Раки можуть їсти все, але питання, що після цього буде і на скільки це реально  використовувати у більших масштабах, коли мова йде не про акваріум метр на метр, а повноцінну ферму, - пояснює Володимир  Саванчук. – Я намагаюся все відслідкувати, перевірити і випробувати в лабораторних умовах. Для мене важливо зрозуміти технологію вирощування, прорахувати усі нюанси. Хочу не лише створити ферму, але й продавати технологію. Зараз ми вже у пошуках нового приміщення під лабораторію».

Заступник голови ГО «Атошник» Сергій Артьомов розповідає, що учасникам АТО, якими опікується організація, вдалося реалізувати кілька грантових проєктів різних напрямків. Крім цього, у багатьох є зацікавленість саме проєктом Володимира і вони мають бажання займатися цим. Також організація підписала договір про співпрацю із Житомирським національним агроекологічним університетом, тож студенти зможуть проходити практичні заняття на базі лабораторії.


 За 6 місяців маса астралійського червоноклешневого рака досягає 50–60 г, тоді як  річковий рак  має таку масу лишена третьому році життя


 «Кілограм таких раків коштує  не менше 500-1000 гривень. Їх можуть реалізовувати у торгових точках, а також у закладах харчування, - продовжує Володимир. – На відміну від звичних нам річкових раків, ці мають досить презентабельний вигляд, а їх м'ясо значно смачніше. До того ж, м’ясних ділянок на них більше на 30%. Якщо річкові виростають за 3-5 років, то ці за кілька місяців. Потомство річкові дають раз в рік – до сотні  раченят. Тобто відзначаються низькими темпами росту й плодючості, спостерігається канібалізм на всіх етапах вирощування. Тут ми бачимо, що ситуація за усіма показниками значно краща. Ще один момент – річкових раків нині вирощують на деяких фермерських господарствах, але переважна більшість – промисловий вилов, здебільшого нелегальний. Про якійсь сертифікати навіть говорити складно».


Основні країни-виробники, які вирощують  австралійських раків у товарних обсягах -  Китай, Індонезія, Ізраїль, Іспанія, США.


Володимир зізнається, що своїх раків поки не куштував. Натомість у мережі їх називають "річковими лобстерами" і пишуть, що їх м'ясо на другому місці після королівських креветок.

 Читайте також: У Баранівському районі можна з рук погодувати плямистих оленів. ФОТО

Теги: Місто

Коментарі

Ім'я: 
27 + 30 = ?
Залишити коментар: 
Відмінити
Новини Кіно та ТБ
Загрузка...
Загрузка...
Програма телепередач
Равлики
 Равлики – давно вже популярний делікатес для гурманів, мастхев у корейській косметиці, потужний афродизіак, джерело білків, омега-3 кислоти, вітамінів А, Е, В1,...