Home Місто ”Якби ви бачили наш центральний стадіон, то подумали б, що АТО проходить...

\”Якби ви бачили наш центральний стадіон, то подумали б, що АТО проходить в Житомирі\”, – Янчевський

178

Сьогодні стартує ювілейний, 25-й, чемпіонат України з футболу. Журналісти segodnya.ua склали карту регіонального представництва Прем’єр-ліги за попередні 24 роки.

За цей час у вищому дивізіоні "засвітилися" 37 клубів (15 з яких, на жаль, вже припинили своє існування), що представляли 20 областей країни (з 24) і Крим. У всіх без винятку першостях були представлені лише чотири області: Київська, Донецька, Дніпропетровська та Полтавська. До минулого року беззмінним учасником "вишки" був і Крим, але анексія півострова позбавила кримчан статусу завсідників ПЛ.

На іншому полюсі, позначеному невеселим значком "зеро", розташувалися також четверо: Херсонська, Житомирська, Чернігівська та Черкаська області. Журналісти зв’язалися з футбольними функціонерами та фахівцями з цих регіонів, щоб дізнатися, як довго ще Прем’єр-ліга буде залишатися для них нездійсненною мрією.

БАГАТИЙ ЖИТОМИР. "Ми, напевно, найбагатша область з усієї цієї четвірки – у нас і бурштин видобувають, і граніт, і щебінь для всієї України. Але при цьому положення футбольних справ у нашому регіоні – найсумніше, – зізнається Олег Янчевський, виконавчий директор Житомирської федерації футболу. – На сьогоднішній день ми не представлені ні в одній з ліг чемпіонату України. А якби ви бачили наш центральний стадіон, то подумали б, що АТО проходить не на Донбасі, а у нас в Житомирі. Все тому, що у нас немає "тата" – губернатора, який був би зацікавлений у відродженні футболу. І так вже не перший рік. Один губернатор взявся за ремонт стадіону, "відмив" гроші, але обмежився лише косметичним "марафет" підтрибунних приміщень. На центральній трибуні зняли старі дерев’яні лавочки, а пластикові сидіння так і не поставили. Гідроізоляцію проклали, а козирок не встановили – це ж просто цирк якийсь! Проте ми не залишаємо мрії для початку відродити житомирське "Полісся". Благо, перед очима приклад сусідів з Рівного, які відновили свій "Верес".

БІДНИЙ ХЕРСОН. Цей регіон ніколи не був представлений не те що у вищій, а навіть і в Першій лізі. "І навряд чи щось зміниться в осяжному майбутньому, – з сумом у голосі зізнався нам голова обласної федерації футболу В’ячеслав Богун. – Ми – аграрна і бідненька область. Серйозної промисловості у нас немає, а, отже, немає і грошей на утримання команди навіть рівня Першої ліги. У двох з трьох наших клубів, що грають у Другій лізі – "Енергії" (Нова Каховка) та "Мирі" (Горностаївка) – президентами є великі фермери, а херсонський "Кристал" існує виключно за рахунок міського бюджету. Ми намагаємося знайти меценатів – любителів футболу, готових фінансувати цю справу, але поки безуспішно. Писали листи в обленерго і облгаз, пропонували їм почати хоча б з створення команди для чемпіонату області, а це для них не такі вже й великі гроші, але відповідь отримали негативну . Єдине, що може привести до якогось прориву – це якщо здійсниться план з перебазування з Криму в Херсон "Таврії", про який заявив віце-президент ФФУ Сергій Куніцин. Ми двома руками – "за", але поки це тільки лише розмови".

СПОКІЙНИЙ ЧЕРНІГІВ. Флагман чернігівського футболу "Десна" в останні роки – серед лідерів Першої ліги. Два попередні першості команда закінчувала на п’ятому місці. "Нещодавно у нас відбулася розмова з президентом клубу про те, що в цьому сезоні підтягується інфраструктура, приводиться в порядок стадіон, а на наступний рік перед командою буде поставлено конкретне завдання – підвищення в класі, – поділився з нами тренер" Десни "Олександр Рябоконь. – Зараз, на рівні Першої ліги, особливих проблем у нас немає – збори проводимо, зарплати виплачуються вчасно, ніяких боргів. І команда підібралася непогана, до того ж буде посилюватися. Так чому б не замахнутися на Прем’єр-лігу? Вона цікава будь обласному центру, я вважаю. Тим більше місто у нас хороший, спокійний, народ футбол любить, та й традиції є: Чернігів виховав і Олега Кузнєцова, і Андрія Ярмоленка".

МАРКЕТИНГ ЧЕРКАС. "Можна ставити перед собою будь-які, найвищі завдання, але все питання – як їх потім виконувати, – говорить відомий футбольний функціонер Володимир Лашкул, гендиректор дебютанта першої ліги "Черкаського Дніпра" (екс-"Славутича"). – Ви ж знаєте, які проблеми мають зараз футбольні клуби з фінансуванням. Однак ми вже почали серйозну маркетингову роботу в Черкаській області, посилили відділ продажу послуг для спонсорів і партнерів, і є надія, що будуть підписані реальні контракти, що дозволяють нам мати фінансування в необхідних обсягах. Головне, що у нас є повна підтримка обласної влади. Сподіваємося, що завдяки зусиллям всіх зацікавлених сторін команді вдасться закріпитися в Першій лізі, а в перспективі, можливо, боротися і за Прем’єр-лігу. Інфраструктура клубу вже зараз дозволяє нам в ній виступати".

Карта футбольної України 

karta_01

k1

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here