Home Політика Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич в 10-ці кращих губернаторів. Рейтинг

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич в 10-ці кращих губернаторів. Рейтинг

164

 «ДС»  представила черговий рейтинг губернаторів. Як і в минулому році, порівнюються показники мирних регіонів (без окупованого Криму і наполовину окупованого Донбасу) за перший квартал поточного року по 20 суспільно значущим критеріям. Методці рейтингу присвячено окремий розділ. Але для розуміння отриманих цифр важливо врахувати загальну соціально-економічну ситуацію в Україні.

Перш за все, помітний ефект дало підвищення з 1 січня мінімальної зарплати з 3200 до 3723 грн. Завдяки цьому реальна зарплата (з поправкою на інфляцію) зросла у всіх регіонах. В середньому по Україні – на 10,7% в першому кварталі і на 11,2% в січні-квітні в порівнянні з аналогічними періодами 2017 р. Середньомісячна зарплата склала 7974 грн за січень-березень і 8101 грн за січень-квітень. Про підвищення життєвого рівня населення свідчить і зростання оборотів роздрібної торгівлі на 7,6% в першому кварталі і на 7% за підсумками чотирьох місяців (з поправкою на інфляцію). Ця тенденція спостерігається також в усіх регіонах.

Найважливішим для перспектив економічного зростання стало збільшення в першому кварталі обсягу освоєних капітальних інвестицій у всіх мирних регіонах, крім одного (Буковини). В цілому по Україні – на 37,4%. Ще один оптимістичний результат першого кварталу – зростання експорту товарів і послуг у всіх мирних регіонах, крім чотирьох. Середньоукраїнський показник – приріст на 9,1%. Зокрема, експорт товарів до країн ЄС зріс на 27,4%, а частка цих країн в споживанні української продукції досягла 44,4% (тоді як експорт товарів до Росії впав на 7,6%, а її частка скоротилася до 7,5 %).

Промвиробництво зросло на 2,4% в першому кварталі і на 2,6% за підсумками чотирьох місяців. Підйом промисловості спостерігається в 14 з 23 мирних регіонів. Однак є і негативні тенденції. Будівництво за підсумками січня-квітня показало падіння на 0,8%, яке охопило 14 регіонів, а сільське господарство (конкретно тваринництво) – скорочення виробництва на 0,5%, що охопило 12 з 22 не порушених війною областей. Втім, позитивні тенденції все ж сильніше, оскільки реальний ВВП України за перший квартал (з поправкою на зростання цін) вийшов на 3,1% вище, ніж в першому кварталі 2017 р.

У ТОП-10 рейтингу   – голова Житомирської ОДА Ігор Гундич (-2,5 бала). Його найбільший провал – в будівництві. За динамікою будівельної продукції область посіла передостаннє місце, допустивши спад на 23% в першому кварталі і на 26,1% в січні-квітні (у порівнянні з аналогічними періодами 2017 г.). Це в десятки разів більше глибоке падіння, ніж те, яке зафіксоване в середньому по Україні: 0,3 і 0,8% відповідно. В результаті за обсягом виконаних будівельних робіт на душу населення Житомирщина опинилася на шостому місці знизу за підсумками кварталу і на п’ятому знизу – за підсумками чотирьох місяців. Також область увійшла до п’ятірки регіонів, які допустили найбільший спад в промисловості і найбільше скорочення народжуваності.





Серед досягнень Житомирщини потрібно відзначити насамперед потрапляння в двійку лідерів по зростанню обсягу освоєних капітальних інвестицій (на 64,6%), реалізованих нефінансових послуг (на 48,9% в ринкових цінах) і реальної зарплати (на 14,2%). Також область увійшла до трійки регіонів з найнижчою заборгованістю по зарплаті на одного штатного працівника і в п’ятірку – з найнижчою смертністю.

Як і в попередні роки, рейтинг "ДС" ґрунтується тільки на загальнодоступних даних Держстату та його територіальних органів. Порівняння регіонів проводиться по 20 критеріям.

У нинішньому рейтингу 11 критеріїв. Більше половини, характеризують зміни (у відсотках) в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Це динаміка реальної зарплати, чисельності штатних працівників, освоєних капітальних інвестицій, промислової продукції, будівельної продукції, сільгоспвиробництва, реалізованих нефінансових послуг, обороту роздрібної торгівлі, експорту товарів і послуг, народжуваності і смертності населення. Перераховані показники дають уявлення про те, поліпшується або погіршується стан справ у відповідних сферах в різних регіонах в поточному році.

Решта дев’ять критеріїв описують нинішню ситуацію безвідносно до торішніх цифрам. Найсумніший з них – коефіцієнт смертності дітей у віці до одного року. Два критерію стосуються штатних працівників юридичних осіб. Це середньомісячна зарплата за період з початку року і заборгованість із зарплати на одного працівника на кінець періоду.

Ще один критерій, що характеризує ситуацію на ринку праці, – рівень безробіття населення працездатного віку (за методологією Міжнародної організації праці) згідно з останніми наявними даними.

Крім того, п’ять критеріїв говорять про досягнення на душу населення. Це освоєння капітальні інвестиції, приплив прямих іноземних інвестицій у вигляді акціонерного капіталу, загальна площа прийнятих в експлуатацію квартир, обсяг виконаних будівельних робіт і обсяг експорту товарів і послуг. Капітальні інвестиції, будівництво та експорт спеціально враховані двояким чином (в динаміці в порівнянні з минулим роком і в грошовому вимірі на душу населення): інвестиції та будівництва забезпечують наше майбутнє, а надходження валюти завдяки експорту – впевненість в цьому майбутньому і фінансову стабільність.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here