Home Місто Житомирським держслужбовцям представили інтерактивний інструмент чат-бот, який допомагає заповнювати е-декларації

Житомирським держслужбовцям представили інтерактивний інструмент чат-бот, який допомагає заповнювати е-декларації

223

 Сьогодн,і 21 лютого, відбулася презентація інноваційного інструменту для декларантів – чат-бота «Держслужбовець Тарас», який допомагає державним службовцям правильно заповнити е-декларацію.

В Україні нараховується понад 1 мільйон осіб, які щорічно повинні подавати електронні декларації. Серед них: державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, депутати різних рівнів, працівники поліції, кандидати на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування та багато інших категорій осіб, які підпадають під електронне декларування.

Саме тому експерти ГО «Антикорупційний штаб» проводять презентацію для представників виконавчих органів Житомирської міської ради.

Під час заходу голова правління   ГО «Антикорупційний штаб» Галина Янченко та автор юридичного алгоритму для чат-бота Антон Марчук продемонстрували, як працює чат-бот «Держслужбовець Тарас», розказали про найбільш типові помилки, які допускають декларанти під час заповнення декларацій.

Чат-бот носить рекомендаційний характер. Інструмент побудований на  законодавчій базі, яка існує на сьогоднішній момент. Експерти кажуть, що чат-бот «Держслужбовець Тарас» працює за певним юридичним алгоритмом у формі заготовлених відповідей на найпоширеніші питання.

Читайте також: З квітня житомиряни зможуть укласти декларації з сімейним лікарем, терапевтом та педіатром

Галина Янченко розповідає: «Чат-бот «Держслужбовець Тарас» надасть покрокову інструкцію із заповнення е-декларації, надсилатиме нагадування про терміни подачі декларацій, шляхи отримання й уточнення інформації, необхідної для заповнення документа. Він допоможе державним службовцям вчасно та правильно заповнити декларації».

«Найтиповішими помилками у деклараціях є  не зазначення об’єктів нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування;  декларування предметів побуту, наприклад телевізорів чи холодильників, вартістю нижче встановленого порогу; вказування доходу від самого себе», – каже Антон Марчук, аналітик ГО «Антикорупційний штаб».

Звернутися за порадою із заповнення декларації до «Держслужбовця Тараса»  можна через  Messenger  (https://www.m.me/D.TarasBot/) та Telegram  (Telegram https://t.me/d_tarasbot).

Водночас, представники ГО «Антикорупційний штаб» наголошують, що чат-бот носить рекомендаційний характер і у разі виникнення нетипових питань радять звертатись на гарячу лінію НАЗК.

Читайте також: Міська рада планує запровадити у місті «Картку житомирянина»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here