Home Місто Житомирські лісівники висіяли насіння унікальної культури – павловнії

Житомирські лісівники висіяли насіння унікальної культури – павловнії

171

Протягом останніх років кліматичні умови вносять свої корективи у ведення лісового господарства. Проблемою всихання хвойних лісових насаджень стурбовані лісівники як на території України так і за її межами.

Впродовж останніх років фіксуються всихання насаджень на багатьох площах. Проведені наукові дослідження виділяють ряд головних причин цього: природні факториі передусім пониження рівня грунтових вод, коренева губка, поява шкідників.

Лісові культури, особливо в молодому віці, характеризуються низькою стійкістю до дії комах, коренегризів і хвороб. До того ж сьогодні, крім хрущів і комах, на культурах дедалі частіше трапляються нові, інвазивні і навіть карантинні види. Через велику кількість ландшафтних компаній, торгових фірм, які імпортують декоративні рослини для садів і парків, на територію України ввозиться багато нових шкідників і хвороб, які можуть дати осередки масового розмноження. Тому, сьогодні у лісівників є завдання вирощувати породи дерев, які спроможні виживати і розвиватися в екстремальних умовах.

Цієї весни лісівники ДП «Житомирський лісгосп» закупили та висіяли насіння павловнії. Це штучно виведений і клонований вид – PaulowniaCloneinVitro 112 R.

Із вирощеного садивного матеріалу павловнії планується створити експериментальне насадження.

Деревина павловнії є чудовою сировиною для будівельної галузі, меблевої промисловості, в авіабудуванні та суднобудуванні, а також для отримання біопалива. Воно має гарні показники тепловіддачі і може вирішити питання енергетичної кризи. Один із перспективних напрямків – отримання біоетанолу та виготовлення пілетів ( 2 кг павловнії дорівнює літру дизельного палива).

Цей клон був запатентований і отримав всі міжнародні сертифікати та дозволи. Рослина спеціально виведена для швидкого відновлювання лісів, а також завдяки великому листовому покриттю може поглинати у великій кількості СО2 і озонує навколишній простір, що є незамінним для міських парків та насаджень вздовж доріг і магістралей. Плюс до всього, з кожного гектара можна збирати до 700 кг меду.

На грунтах, де є ерозія, PaulowniaCloneinVitro 112 R може бути використана як відновник. Завдяки глибокій кореневій системі, вона насичує грунт азотом. Через відсутність в деревині смол, запобігає лісовим пожежам. Витримує температурний режим від – 27 до + 45 0С, стійка до хвороб і шкідників.

Також, Житомирські лісівники планують збільшити асортимент декоративних порід. Підприємство закупило та висіяло насіння ялиці білої, ялиці бальзамічної, сосни жовтої, тюльпанного дерева, клена червоного та павловнії декоративної.

ДП «Житомирський лісгосп», Ірина Шевчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here