Home Місто Житомирщина минулого тижня перевищила епідпоріг захворювань на грип та ГРВІ, – МОЗ

Житомирщина минулого тижня перевищила епідпоріг захворювань на грип та ГРВІ, – МОЗ

189

 Упродовж 5-11 лютого епідемічний поріг перевищений у 5 областях. МОЗ України закликає не займатись самолікуванням, а лікарів – уникати надмірного призначення ліків та призначення бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та ГРЗ, особливо – у дітей.


ТИЖДЕНЬ 6/2018 (5-11 ЛЮТОГО 2018):
Епідемічний поріг в Україні перевищено на 16,8%. Поріг перевищено в Вінницькій, Волинській, Житомирській, Рівненській та Хмельницькій областях.
На грип та ГРВІ захворіло 258 036 людей, із них 70% – діти. Спостерігається регіональне географічне поширення і середня інтенсивність активності грипу та ГРВІ.
Досліджено 272 зразки матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ, в 101 випадку визначено РНК вірусу грипу типу В, в 4 випадках – грипу типу А. 
Від грипу та риновірусної інфекції померло двоє дітей. 
З початку епідемічного сезону щеплення проти грипу зробили 181 081 людина.
Детальніше в інформаційному бюлетені Центру грипу та ГРВІ.

ГРИП ТА ГРЗ: СИМПТОМИ, ЛІКУВАННЯ, ПРОФІЛАКТИКА
Найчастіше грип супроводжується різким підвищенням температури тіла (більше 38 °С), головним болем, болем у м’язах і у горлі, кашлем, нежиттю. Симптоми грипу починаються раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. 

Теплові процедури, фітотерапія, вітаміни, інтерферони, гомеопатичні препарати, антибіотики для профілактики – це ті методи, ефективність яких НЕ доведена. Від грипу також не захистять так звані народні засоби – вітамін С, часник чи чай з малини – це всього лише міфи.



Не займайтесь самолікуванням – зверніться до свого лікаря. А якщо з’явились небезпечні ознаки – телефонуйте 103. Вам негайно потрібна медична допомога, якщо у вас:

задишка,
висипи на шкірі,
кровохаркання,
синюшний відтінок шкіри,
блювання та пронос,
біль в грудях,
зниження тиску,
сповільнений пульс,
аритмія,
порушення свідомості,
судоми.
 
До та впродовж епідемічного періоду поширення грипу та ГРЗ (жовтень-березень) Міністерство охорони здоров’я України наполягає на проведенні профілактичних заходів, спрямованих на попередження поширення інфекції. Найбільш ефективним з них є проведення профілактичних щеплень. Щеплення дадуть захист від трьох основних штамів вірусу, які циркулюють цього сезону, включно з підтипом H1N1, який називають “свинячим грипом”.
 
Згідно з оцінками експертів, цей підтип буде одним із найбільш поширених протягом сезону грипу цього року.Навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовані сезонні спалахи грипу, щеплення варто зробити. Всупереч поширеним міфам про вакцинацію від грипу, вакцинватись варто і дітям (від 6 місяців), і вагітним жінкам.

Щоби вберегти своє здоров’я, уникайте близьких контактів з хворими, мийте руки і старайтесь не торкатися обличчя. Якщо ви захворіли, то не виходьте з дому до одужання без крайньої потреби, прикривайте ніс та рот при чиханні чи кашлі і регулярно провітрюйте приміщення.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here