Home Місто За сезон у Житомирській обласній лікарні оперують близько 15 жертв невдалого...

За сезон у Житомирській обласній лікарні оперують близько 15 жертв невдалого пірнання

138

Літо – пора відпусток, мандрівок, нових вражень. Хтось полюбляє затишний відпочинок подалі від гучних компаній, атракціонів та будь-яких розваг, а є й такі, що віддають перевагу активному та навіть екстремальному відпочинку.
Саме про таких «активістів» розповідає завідуючий нейрохірургічним відділенням обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, к.мед.н. Костянтин Зозуля.

«На превеликий жаль, чимало прихильників занадто активного відпочинку стають нашими пацієнтами. Ця тенденція має сезонний характер, адже відпочиваючі, а це в основному молодь, дуже полюбляють різні пікніки на природі поблизу водойм. Як правило, такий відпочинок закінчується  купанням та пірнанням людей напідпитку у незнайомих водоймах. До того ж, особливого «драйву» їм додає стрибання у воду з крутого берега чи скелі, яке супроводжується фото-, відеозйомками та екстремальними селфі. Для багатьох таке селфі стає останнім у житті.  Безглуздість такої поведінки очевидна, а наслідки – незворотні. Втім, молодь мало про це замислюється», – говорить лікар.
Вік пацієнтів, які є прихильниками такого екстриму, – 18-35 років. Переважна більшість – чоловіки працездатного віку. 70 відсотків спінальних травм при пірнанні трапляються у стані алкогольного сп’яніння. За словами постраждалих, травми вони отримали у тих водоймах, де купалися і пірнали впродовж багатьох років. Але ж ніхто не може достеменно знати, який стан водоймища цього року, чи не змінився він з часу минулорічного купального сезону. Адже рівень води може зменшитися, на дні можуть з’явитися якісь корчі, побутове та будівельне сміття тощо.

Як наслідок – поламані шиї та каліцтво. Найжахливішим є те, що пошкоджується спинний мозок, людину паралізує, а відтак постраждалих часто навіть не можуть вчасно дістати з води і вони тонуть. І лише в окремих випадках вдається своєчасно і правильно госпіталізувати потерпілого до лікарні. При пошкодженні спинного мозку шийного відділу хребта людину паралізує. Якщо це верхній шийний відділ (вище 4-го шийного хребця), то може навіть бути зупинка дихання, якщо травмуються 4-7-ий хребці, то у людини частково паралізуються руки, повністю паралізує ноги та втрачається їхня чутливість. Крім того, в усіх цих пацієнтів одразу настає порушення тазових органів.
Наслідки отримання подібних травм жахливі: молода людина у повній свідомості раптово, через свою необачність стає інвалідом, яка все своє життя буде прикутою до ліжка або пересуватиметься на візку. Це велика проблема як для самої людини, так і її родини. Йдеться про психологічне й фінансове навантаження на родину, оскільки реабілітація такого хворого є дороговартісною. В Україні немає реабілітаційних центрів, де б надавали безкоштовну допомогу таким людям.

Трапляються й такі випадки, коли травма шийних хребців відбувається без пошкодження спинного мозку. Людина самостійно може вийти з води, а потім під час рухів, навантажень на шию, пошкоджені хребці можуть стиснути спинний мозок, що спричинить параліч. За порадою лікаря, у такому випадку потрібно покласти травмовану людину на тверду рівну поверхню та негайно викликати «швидку». Або ж, у крайньому випадку, спочатку обов’язково зафіксувати шию, а лише потім на твердій рівній поверхні у лежачому положенні потихеньку доставити постраждалого до лікарні.

Після того, як травмованого пацієнта доправили до нейрохірургічного відділення ОКЛ, йому проводять відповідні оперативні втручання з відновлення форми хребтового каналу, звільнення спинного мозку (декомпресія), фіксації хребта у його фізіологічному положенні. Під час таких операцій пацієнтам встановлюють спеціальні імпланти  для стабілізації шийного відділу хребта.

Вартість однієї пластини сягає 15 тис. грн. Втім, за рахунок виділених обласною радою коштів, жителі Житомирської області на даний час  забезпечуються такими пластинами. Значно полегшує пацієнтам процес лікування членство у благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області». Чим швидше буде прооперований такий пацієнт, чим швидше він зможе отримувати відновну та реабілітаційну терапію, тим у нього більше шансів вижити. Але, на жаль, не усім це вдається. 

До того ж після операції у таких пацієнтів виникає чимало проблем, пов’язаних з неможливістю рухатися: виникають пневмонії, пролежні, ускладнення сечостатевої системи тощо.

«Щороку в середньому за літній сезон в обласній лікарні оперується біля 15 таких важких травм, які спричинені саме пірнанням, де вся вага тіла людини сконцентровується на шийних хребцях, які травмуються з пошкодженням спинного мозку. Післяопераційна летальність у таких хворих становить біля 20 відсотків. Навіть більшість травм шийних хребців, які виникають через падіння зі скутерів, велосипедів, підвод та  у результаті ДТП, обходиться без  таких важких пошкоджень спинного мозку. Такі пацієнти своєчасно оперуються та відносно швидко одужають. А ось пірнання у воду приносить багато лиха», – констатує Костянтин Миколайович.
Фахівець наполегливо радить жителям області бути обачними, не вдаватися до екстремальних розваг та відпочивати без травматичних наслідків.

Прес-центр УОЗ



 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here