Home Місто З квітня у водоймах Житомирщини розпочинається нерест – забороняється вилов риби

З квітня у водоймах Житомирщини розпочинається нерест – забороняється вилов риби

155

Незабаром розпочнеться нерестовий період у риб. З метою належного захисту водних біоресурсів та створення сприятливих умов для них, Управлінням Держрибагентсва у Житомирській області видано наказ про встановлення заборони на їх вилов в цей період.

В цьому наказі визначено строки нерестової заборони, зокрема: 

– у річках та їх притоках: з 1 квітня до 20 травня;

– у водосховищах та ставках: з 1 квітня до 10 червня;

– у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах: з 01 квітня до 30 червня.

Крім того, з 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 05 вересня забороняється вилов раків у водоймах. Мета заборони – перша та друга линька раків, а також під час виношування ікри та личинок.

В нерестовий період любительське рибальство може бути дозволено органами рибоохорони у спеціально визначених водоймах однією поплавковою або донною вудкою і з одним гачком та спінінгом з берега.

Патруль звертається до всіх з проханням, хто став свідком порушення даної заборони – оперативно повідомляти на «гарячу» лінію: (0412) 24-57-81.

Довідкова інформація:

В першу чергу нерестяться хижі риби. Наприклад: щука розпочинає відтворення при температурі води +4,0-+4,3 оС, окунь +6,4-+6,8 оС, судак +7,6-+8,7 оС, плітка +7,6-+8,7 оС, лящ +10,6-+11,0 оС, карась +13,8-+14,8 оС, плоскирка +12,1-+12,8 оС, короп +18,2-+19,8 оС, лин +19,8-+20,8 оС. За температурними показниками води можна приблизно визначити початок нересту кожної з риб: щука – в березні, короп і лин – в червні, всі інші вищезазначені риби – у квітні, травні.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here