Home Місто Як вберегти дітей від сколіозу: поради батькам

Як вберегти дітей від сколіозу: поради батькам

458

 Літо добігає кінця, незабаром осінь та новий навчальний рік, впродовж якого учні  зазнаватимуть як розумових, так і фізичних навантажень. Серед них – носіння важких рюкзаків, сидіння за партою (почасти неправильне), малорухливий спосіб життя. Ось далеко не всі причини розвитку сколіозу у дитини.


Про те, що варто знати і робити батькам аби вберегти дитину від цього захворювання, розповідає лікар-ортопед консультативної поліклініки КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Володимир Хабаров.

За словами фахівця, сколіоз – деформація хребта, котра розвивається під час їхнього активного росту. У дівчаток вона діагностується частіше, аніж у хлопців. Розрізняють правосторонній і лівосторонній сколіоз. Здебільшого він виникає у грудному відділі, хоча може "перейти" і на поперек. У більшості випадків викривлення хребта у шкільні роки розвивається від неправильного сидіння за партою, а також через важкі, незручні портфелі. 

Батьки повинні особливу увагу приділяти поставі дитини, яка за шкільною партою, за обіднім столом та під час виконання домашніх завдань – повинна сидіти прямо, не нахиляючись вперед і в сторону. Парта та стілець обов’язково мають відповідати зросту дитини. Якщо над столом мало світла – дитина постійно низько схилятиме голову над книгами та зошитами. Чим більше світла – тим краще. Обов’язковими є перерва у заняттях – бажано із легкими фізичними розминками.



Лікар також радить обирати рюкзаки та портфелі, оснащені ортопедичною спинкою, котрі відрізняються жорсткістю та рівною поверхнею, корпус рюкзака легко адаптується під вигини спини дитини. Ремені повинні бути м’якими та великими, з міцною фурнітурою та кріпленнями, аби регулювати потрібну довжину.

Крім того, потрібно підібрати для школярів правильне взуття,  обов’язково ортопедичне, котре має високий задник, комфортний підйом та супінатор. Краще купуйте взуття із дитиною, нехай вона приміряє його на ніжці. У жодному разі не беріть "на виріст", незручне та неправильне взуття може спричинити розвиток плоскостопості. 

Коли ж вже виникла проблема з деформацією хребта у дитини, потрібно негайно звернутися до лікаря. 

«У листопаді 2006 року на базі обласної дитячої клінічної лікарні створено сколіотичний кабінет, де фахівці закладу надають дітям зі сколіозом висококваліфіковану діагностичну, консультативну, спеціалізовану лікувальну допомогу. З дня створення обласного сколіотичного кабінету і по теперішній час на диспансерному обліку перебувало  315 дітей. На даний час на диспансерному обліку перебуває 97 хворих, 218 дітей зняті з обліку. Через неуважність батьків, ступінь деформації хребта, з якою діти вперше звернулись в ОСК і були взяті на диспансерний облік, є доволі високою: ІІ ступінь – 43,88%, ІІІ ступінь – 46,94%, ІV ступінь – 9,18%. Отже до  ОСК більшість дітей звертається вперше, вже маючи деформацію хребта ІІІ-IV ступеня. Крім того, серед загальної кількості родин, де є хворі діти зі сколіозом та які звернулися до нас, лише 46% поставилися до лікування сумлінно та виконували усі поради лікарів. Серед дітей, що знаходились на обліку в ОСК, 29 дітей були успішно прооперовані. Наразі у 17 дітей є покази для оперативного лікування. Також у нашій практиці ми застосовуємо лікування за допомогою корегуючого корсету Шено, який виготовляється індивідуально. Курс лікування за допомогою корсету Шено в середньому триває 2-2,5  роки. В цілому ж впровадження в лікуванні корсетів Шено дозволило значно поліпшити результати лікування хворих на сколіоз. Найбільш високий ступінь корекції деформації досягається у пацієнтів зі сколіозом ІІ ступеня. Навіть при деформації ІІІ ступеня (кут викривлення – 46-60° за Коббом) є доцільним використання корсетів Шено як підготовчого етапу до оперативного лікування », – зазначив Володимир Хабаров.
 
Лікар закликав батьків бути уважними до дітей, у жодному разі не  нехтувати  відхиленнями у їх здоров’ї,  не вдаватися до самолікування, а своєчасно звертатися до фахівців. 

Прес-центр УОЗ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here