Home Місто В Житомирській області можуть знищити три села заради найбільшого у світі титанового...

В Житомирській області можуть знищити три села заради найбільшого у світі титанового кар’єру. ВІДЕО

465

На Житомирщині місцеві депутати хочуть виділити ще понад сто гектарів лісу для будівництва ільменітового кар’єру. Жителі ж регіону говорять про екологічну катастрофу та намагаються зірвати ці плани, йдеться в сюжеті ТСН.

Неля Ковальчук живе в селі Лісівщина, у так званій буферній зоні кар’єру ільменітових руд. У криниці пенсіонерки вода жовтого кольору і кисла на смак. "Якщо нею навіть руки помити, то смердить металом", – зізнається вона. Жінка закинула город, бо через іржаву воду з криниці нічого не росте, а поливати водою, що привозять у село цистернами, дорого. "Навіть бур’ян не росте", – твердить вона.

Майже за кілометр від її будинку розташований кар’єр ільменітової руди, де її добувають з глибини 40 метрів, миють і збагачують. Вода там червоного кольору, поряд із нею пустельний пейзаж. Руду, з якої в подальшому виробляють титан, добувають ще з радянських часів, а зараз там працюють компанії олігарха Дмитра Фірташа. Депутат Житомирської обласної ради Віталій Науменко називає це хазяйнування варварським, бо після завершення робіт, замість рекультивації, кар’єри просто затоплюють.

Незабаром пустельні пейзажі можуть стати звичними для Житомирщини, бо обласна рада збирається виділити Фірташу ще 100 гектарів лісу для нового кар’єру. Села Винарівка, Діброва та Болярка в такому разі підуть під землю, а на їх місці буде найбільший у світі титановий кар’єр. "Цей кар’єр буде розроблятись відкритим способом. Щоби зробити цю воронку, скажімо, на глубину тисяча метрів, це потрібно відвали, не відвали навіть, а оцей конус, як серпантин – це 8 кілометрів має развертка ця бути. Напряму це залишається до Коростеня 7 км", – розповів Науменко.

Спеціалісти прогнозують, що екологічне лихо зачепить у регіоні кожного, бо зникнуть усі річки в радіусі до ста кілометрів, а слідом і лісові масиви. Мешканці навколишніх сіл нажахані.

"Все намагаються зробити по-тихому, щоб ніхто нічого не знав", – каже один із селян. "Зупинили на два роки, тепер знову починають", – розповідає селянка. Люди виступають проти кар’єра та збираються перекривати трасу на Варшаву, якщо на їх думку не зважатимуть.

У Генеральній прокуратурі про плани передати землі компаніям Фірташа знають, бо минулого року через суди повернули державі майже 2 тисячі гектарів землі, тож і на цю спробу будуть реагувати. Натомість у Фірташа також так легко здаватись не збираються, і поряд із кар’єром уже будують збагачувальний комбінат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here