Home Місто В Житомирі влаштували публічну дискусію «Європейські цінності. Досвід добросусідства»

В Житомирі влаштували публічну дискусію «Європейські цінності. Досвід добросусідства»

185

У Житомирі на вулиці Михайлівській відбулась публічна дискусія «Європейські цінності. Досвід добросусідства», яка покликана налагодити діалог поміж громадами міст-побратимів Житомира, задля обміну досвідом реформування та змін суспільної свідомості у напрямку європейської інтеграції.

Участь у дискусії взяли представники влади та громадськості міст-побратимів Житомира та інститутів громадянського суспільства Республіки Польща. Модератором дійства став відомий журналіст, редактор Громадського радіо Андрій Куликов.

«Сьогодні тут є представники багатьох європейських країн, кожна із яких прийшла до європейських цінностей своїм шляхом. Як це відбувалось, який є досвід формування цінностей, та який нам можна отримати досвід? Сьогодні про це і будемо говорити», – резюмував Андрій Куликов, журналіст, редактор Громадського радіо, модератор дискусії.

Дискусія складалась із двох панелей. Перша частина визначенна в темі «Європейські цінності». Участь у обговорені взяли Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова, Звіяд Джавахалія, голова адміністрації міста Кутаїсі (Грузія), Станіслав Станоєв, віце-мер міста Монтана (Болгарія), Роберт Дедерко, віце-мер міста Битом (Республіка Польща) та Гжегош Левіцькі, депутат муніципалітету міста Плоцьк (Республіка Польща).

«Ми можемо побудувати дороги, школи та заводи, відновити економіку, але без сформованих та актуальних цінностей у суспільстві ця робота буде марною. Ці процеси мають тривати паралельно, і тоді ми отримаємо синергію громадянського суспільства і державної надбудови у напрямку розвитку української державності. Сьогодні ми зібрались на відновленій вулиці Михайлівській і дискутуємо про цінності, які покликані зберегти наші здобутки у господарстві. Це перший крок», – наголосив Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова.

Ця панель дискусії тривала годину 20 хвилин. Для другої панелі обрали тему «Українсько-польсько-грузинські відносини. Досвід та перспективи». Учасники обговорення Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова, Звіад Джавахалія, голова адміністрації міста Кутаїсі (Грузія), Томаш Сакевич, редактор видання «Газета Польська» (Республіка Польща), Пшемислав Журавський-Граєвський, професор, політолог, радник міністра закордонних справ Республіки Польща.

«Історія показує, що країни, які мають спільного ворога успішні лише у спільноті. Україна та Грузія протистоять агресору силою армії. Републіка Польща – економічно та силою дипломатії. Об’єднавши зусилля, ми протиставимо ворогу спільний фронт. Але якими б потужними не були наші армії, без економічної свободи, без спільних цінностей досягти процвітання буде складно. Сьогодні у Житомирі ми маємо поділитись досвідом та визначити спільні цілі, і кожному із нас є що сказати», – переконаний Звіяд Джавахалія, голова адміністрації міста Кутаїсі (Грузія).
Привітав учасників та слухачів Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр України.

«Європейські цінності та досвід реформ наших друзів є ключовими чинниками у реформуванні України. Польща сприяє реформі децентралізації, Грузія допомагає нам у реформуванні силового та економічного блоків, Словенія та Болгарія наші союзники на дипломатичному фронті. Із такими партнерами ми стрімко маємо пройти перехідний період та вийти на рівень стабільного розвитку державності», – наголосив Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр України.Крім того, подякував житомирянам за організацію Дня Європи Адам Квятковський, Міністр канцелярії Президента Республіки Польща.

«Сьогодні у Житомирі спільно відкрили пам’ятну дошку Президенту Республіка Польща Леху Качинському. Він був другом України та будівничим Європейського Союзу. Ми вшановуємо його вклад. Це і є наша цінність», – наголосив Адам Квятковський.

Друга панель тривала 40 хвилин.

До участі в обговоренні запросили лідерів громадської думки Житомира, представників влади та журналістів, викладачів та студентів житомирських ВУЗів, учнів шкіл.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here