Home Місто В столиці відкрили виставку фотографій з місць боїв та особистих речей загиблих...

В столиці відкрили виставку фотографій з місць боїв та особистих речей загиблих героїв 30-ї бригади

146

Виставка-звіт про роботу волонтерських груп, які з 3 вересня до 10 жовтня здійснювали вивезення з зони, підконтрольної самопроголошеній «ДНР», тіл загиблих українських вояків, відкрилася в приміщенні Київської духовної семінарії на Андріївському узвозі, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

Організували виставку Національний військово-історичний музей України, Відділ соціального служіння і благодійності УПЦ КП; Союз «Народна пам’ять», Міжнародна асоціація дослідників «Цитадель», Ірпіньська регіональна організація союзу ветеранів Афганістану, Благодійний фонд «Героїка» та Український інститут національної пам’яті.

Волонтери за цей період зібрали та ексгумували рештки близько 150 людей. Це передусім бійці 25-ї повітрянодесантної, 92-ї, 51-ї, 30-ї механізованих бригад, 40-го тербатальйону «Кривбас» Збройних Сил України, добровольці з батальйонів «Донбас», «Дніпро-1» та «Миротворець» Міністерства внутрішніх справ.

Експонатами виставки є зібрані волонтерами залишки особистих речей загиблих, фрагменти бойової техніки та фотографії з місць, де точилися бої. Серед артефактів – розплавлена алюмінієва частина двигуна БМП-2, з якої було вилучено обгорілі рештки 3-х бійців, кевларові захисні шоломи, знайдені поблизу с. Степанівка біля тіл шести невпізнаних бійців, обгоріла Біблія, хрестик, рештки обгорілого паспорта громадянина України та державний прапорець, знайдені біля згорілого «Уралу» у лісосмузі Червона Поляна, та багато інших не менш трагічних промовистих свідчень цієї неоголошеної війни.

Як повідомляють організатори виставки, волонтери зголосилися провести цю роботу на прохання Генерального штабу Збройних Сил України.

«Для більшості учасників групи робота з ексгумації поховань або евакуації тіл, що пролежали на землі якийсь час, була складним моральним та психологічним випробуванням. Майже ніхто з них перед тим не мав такого життєвого досвіду. Але всі волонтери були свідомі того завдання, яке вони добровільно згодились виконувати», – розповів заступник директора Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко.

«Попри те, що вдалося зібрати переважну більшість тіл, розкиданих по полях та прикопаних місцевими мешканцями на місцях боїв, не вдалося опрацювати територію, підконтрольну «ЛНР», а також забрати полеглих, чиї рештки знаходяться у моргах Донецька, Луганська, Горлівки та інших містах. Наразі волонтери знову відновили свою роботу», – зазначає Тинченко.

«Для подальшої роботи не вистачає найнеобхіднішого – автотранспорту, бензину, страхування, надання волонтерам офіційного статусу тощо. Потрібна матеріальна допомога для того, щоб закінчити цю гуманітарну місію», – говорить волонтер, керівник Благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд.

Відвідати виставку можна у будь-який день з 10 до 17.30 до кінця листопада.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here