Home Місто В Малині з роками територія парку ім. М.М. Миклухо-Маклая значно зменшилася

В Малині з роками територія парку ім. М.М. Миклухо-Маклая значно зменшилася

324

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області проведено планову перевірку парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення ім. М.М. Миклухо- Маклая який знаходиться в  м. Малин.

Про це повідомляє прес-служба екологічної інспекції.
Об’єкт природно-заповідного фонду був створений на площі 43,0 га згідно рішення Житомирського облвиконкому від 29.12.1973 р. № 505.

Нова площа Парку становить 29,6348 га, її межі затверджено і погоджено Рішенням ІХ сесії VІ скликання Житомирської обласної ради від 22.03.2012 року.

Історія створення міського парку пов’язана з іменем видатного етнографа
М.М. Миклухо-Маклая.  У 1873 році мати дослідника – Катерина Семенівна – купила цю ділянку у княгині С.О. Щербакової. Катерина Семенівна переселилася сюди зі своїм старшим сином С.М. Миклухо-Маклаєм.  Нажаль, будівлі маєтку Миклухо-Маклаїв (двоповерховий, 17- кімнатний жилий будинок, стайня для коней, хлів для худоби, стодола та ін..) донині не збереглися.

Окрасою маєтку Миклухо-Маклаїв став парк, який вони створили, використавши наявні лісові насадження та спланувавши алеї парку в ландшафтному стилі. Ними також на території парку було викопано два мальовничі ставки, закладений манеж, збудовані крокетний майданчик та мальовничі альтанки.

У 1886  та 1887 рр. у м. Малин до садиби приїздив М.М. Миклуха-Маклай. Нажаль, рослини, привезені ним із Нової Гвінеї та висаджені у парку не збереглися.
У період 1917-1941 років парк занепав, фактично ніким не доглядався, значна частина інтродукованих видів рослин на його території загинула. В роки Великої Вітчизняної війни фашистські окупанти вирізали частину дерев парку, який вже на той час примикав до центру міста. На території парку фашисти розстріляли учасників партійно-комсомольського підпілля.

Територія цього об’єкту  ПЗФ є місцем розташування пам’ятників бойової слави міста та району. У пам’ять про згиблих у роки Великої Вітчизняної війни тут  у 1972 році було штучно насипано Курган Безсмертя, частинки землі для якого привезли делегації міст – героїв: Києва, Севастополя, Москви, Волгограда, Одеси, Бреста.
В одній з алей парку встановлено на постамент гармату, відкрито пам’ятний знак на місці загибелі наймолодшого учасника малинського підпілля –                           
В. Мелещенка. Також у парку споруджено пам’ятний знак на честь воїнів – інтернаціоналістів, що загинули в Афганістані.  

Як позитив, слід відмітити, що нормативно – правові документи парку оформлені належним чином, на відміну від інших аналогічних об’єктів природно – заповідного фонду.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here