Home Місто В Андрушівському районі громаді повернуть землі з древніми курганами

В Андрушівському районі громаді повернуть землі з древніми курганами

181

Позов прокуратури Андрушівського району про скасування розпорядження райдержадміністрації та визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки площею понад 13 га вартістю 2,2 млн грн задоволено апеляційним судом Житомирської області у повному обсязі.

Так, рішенням Андрушівської райдержадміністрації у 2004 році передано громадянам у власність земельні ділянки (частки паю) загальною площею понад 13 га, на яких розташовані об’єкти археологічної спадщини – кургани, що поблизу с. Іванків.

Однак, ділянки передано з порушенням земельного законодавства, без проведення державної землевпорядної експертизи та погодження відповідними органами охорони культурної спадщини, оскільки кургани перебувають на державному обліку і відносяться до категорії пам’яток місцевого значення.

За принципової позиції органів прокуратури, в апеляційному порядку скасовано рішення районного суду про відмову у задоволенні позову та прийнято нове, яким скасовано усі незаконні рішення стосовно культурно-історичної пам’ятки – курганів.

Довідково. На землях, де розташований Андрушівський район, у давнину були поширеними стоянки епохи бронзи і заліза. На цій місцевості у далекі історичні часи проживали племена скіфів-орачів. Як свідчать історичні джерела, скіфські кургани поблизу декількох сіл збереглися дотепер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here