Home Місто У селищі Кам’яний Брід Баранівського району відкрили меморіальну дошку художниці Асі Макеєвій

У селищі Кам’яний Брід Баранівського району відкрили меморіальну дошку художниці Асі Макеєвій

249

12 березня у селищі Кам’яний Брід, що у Баранівському районі, з ініціативи місцевої громади і за рішенням виконкому селищної ради відкрили меморіальну дошку на будинку, де жила заслужений художник України Ася Сергіївна Мікеєва.

Подію приурочили до дня народження цієї талановитої жінки, для якої Кам’яний Брід став рідним домом (сама вона родом із м.Кролевець Сумської області). Скільки праці й любові вклала художниця у це селище, як міряла зробити з нього «маленьку Юрмалу»! Дитячий садочок, заводська їдальня, магазини оформлені її руками. Навіть під’їзд будинку, в якому жила, розмалювала яскравими малюнками, бо не терпіла сірості й безликості в усіх проявах.

На жаль, 5 липня 2012 року Ася Сергіївна, після раптової хвороби, пішла з життя. Їй було 80. З ювілеєм її вітали на сцені місцевого Будинку культури, де якраз святкували свято 8 Березня. Розчулена такою увагою односельців, Ася Сергіївна, стоячи на сцені, звернулася до них: «Я завжди з вами! Я ваша Ася!». Вона й справді, не маючи власної сім’ї, жила для людей і рідного селища.

 А почалося все із далекого 1963 року, коли Ася Сергіївна стала головним художником Кам’янобрідського фаянсового заводу. Саме з її приходом почався справжній розквіт місцевого фаянсового виробництва. Її вази, сервізи, тарілі, скульптури здобували призові місця на різноманітних виставках, а нині вони експонуються в багатьох музеях України, є у приватних колекціях країн світу.

Малесенька квартирка, де художниця жила зі своїми улюбленими котами та собакою і яка була схожа радше на музей, ніж на житло, – ось і все, що вона мала. Та більшого й не просила. І ось відтепер меморіальна дошка на будинку нагадуватиме про талановиту людину, яка прославила маленьке поліське селище.

На урочисте відкриття меморіальної дошки прибув заступник голови Баранівської районної ради Володимир Цицюра, зібралися старшокласники місцевої школи, працівники селищної ради, Будинку культури, сусіди та жителі селища, яким дорога пам’ять про видатну землячку. Вступним словом захід розпочав селищний голова Микола Ткаченко, затим зі спогадами про Асю Мікеєву поділився голова первинної ветеранської організації селища Остап Полянський. До меморіальної дошки було покладено квіти. Варто додати, що питаннями її виготовлення займалася людина активної життєвої позиції Ганна Павлівна Костів.

Затим кам’янобрідці та гості селища відвідали місцевий музей, розташований у Будинку культури. Після смерті видатної художниці її роботи, які зберігалися у квартирі, було передано в музей, де відтепер буде окрема експозиція, присвячена їй.

За інформацією Баранівської райдержадміністрації

Фото: Людмили Колесникової

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here