Home Місто У Новограді-Волинському проходить «перша хвиля» третього етапу мобілізації

У Новограді-Волинському проходить «перша хвиля» третього етапу мобілізації

154

 

22 липня Верховна Рада України 232-ма голосами народних депутатів ухвалила Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію».
 
Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання указом чинності на території всіх регіонів України, окрім Автономної Республіки Крим і Севастополя. Указ набирає чинності після його затвердження Верховною Радою України. Згідно з проектом внесеного до Верховної Ради закону, він набирає чинності з дня його опублікування.
 
Відповідно до наказу, часткова мобілізація оголошена у зв’язку з «поширенням проявів тероризму на території України, який призводить до загибелі мирного населення, військовослужбовців та працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державної незалежності України, з метою забезпечення оборони держави, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до пп.1, 17, 20 ч.1 ст.106 Конституції України».
 
Указ має на меті задоволення потреби у доукомплектуванніЗбройних Сил, Нацгвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань військовозобов’язаними та резервістами відповідно до мобілізаційних планів.
 
У Новограді-Волинському наразі проходить «перша хвиля» третього етапу мобілізації, яка передбачає, що до військ призиваються:  добровольці; офіцери і сержанти запасу, що служили в армії або інших силових структурах, що мають затребувані військові спеціальності (зв’язківці, ракетники, артилеристи, розвідники);  а також рядові запасу з досвідом армійської служби.
Про це повідомляють на сайті Новоград-Волинської міськради.
 
До того ж, Верховна Рада збільшила граничний вік військовозобов’язаних у запасі. За прийнятими змінами,військовозобов’язані – це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65 років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військової служби.
Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову:  військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;  визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців;  чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років;  жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;  зайняті постійним доглядом за якоюсь особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд; народні депутати.

До відома:
У разі загострення ситуації, усього «хвиль мобілізації» може бути чотири:

«Друга хвиля часткової мобілізації»
– призиваються: офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей; рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей з армійським досвідом; вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей.

 «Третя хвиля»
– мобілізуються 18-річні призовники, жінки – військовозобов’язані (польові лікарі, медсестри, технічні спеціалісти тощо), а також ті, хто не проходив військову службу, але не має «білого квитка»;

«Четверта
хвиля» – загальна мобілізація (ймовірна за умови, якщо війна в самому розпалі триває довгий час) – до військ ідуть всі, хто здатний тримати зброю або підносити патрони.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here