Home Місто Режисер Васянович рік знімав свою тітку та її сліпого сина Сашка у...

Режисер Васянович рік знімав свою тітку та її сліпого сина Сашка у селі на Житомирщині

155

— Іди пасися, бо буду бить, — каже 82-річна Марія корові в документальній стрічці "Присмерк" Валентина Васяновича. Фільм переміг у національному конкурсі Одеського кінофестивалю. Режисер рік знімав свою тітку та її сліпого сина Сашка у селі на Житомирщині.

— Тітка Марія все життя на велосипеді проїздила. Працювала поштаркою. Він був тугенький, важко їздив. То Сашко поремонтував, із двох склав один. Їй 82 роки, сіла й поїхала на поганому велосипеді і привезла додому курчат, — каже режисер Валентин Васянович, 43 роки. Участь у конкурсі бере втретє. Торік здобув приз від кінопреси за ігрове кіно "Креденс". — Мене заворожує, які вони потужні й незламні всередині. Живуть серед природи. Мають інше ставлення до смерті. Марія раз на тиждень брала курку й відрубувала їй голову. Кіно почалося з того, коли розказала, як вона зарубала корову. Скотина не могла розродитися й помирала. Це сталося вночі на Різдвяні свята, коли не було поруч ветеринара. Бачить, мучиться — і корова помре, і теля. Взяла сокиру й відрубала корові голову. Вони війну і голод пережили. Кожен рух у селі — це боротьба за виживання. Але навіть якщо їм важко, не втрачають гідності. Бо є сильні традиції. Тітка постійно співає побутові пісні що стосуються справи, яку робиш. Якщо пасе корову, тільки про це співає.

62-річний Сашко — двоюрідний брат Валентина Васяновича. Закінчив музичне училище, грав на багатьох інструментах. Викладав біологію, фізику й математику. Все життя перероблював техніку. Через три місяці після зйомок помер. 15 років хворів на діабет, п’ять із них — нічого не бачив. Зараз тітка Марія лежить у лікарні.

— За этот фильм мы проголосовали единогласно. Это настоящее кино, которое является образом времени и момента, в котором находится страна. Украина прощается с одной жизнью и ожидает рассвета, нового дня. Фильм дает уверенность, что солнце взойдет, — каже голова національного журі російський документаліст Віталій Манський, 50 років. — Хоч головні герої — старі люди, зрозуміло, що життя не має кінця. Є фільми з такими героями, де все депресивно і безнадійно. У Васяновича все пронизано оптимізмом.

За стрічку "Присмерк" Валентин Васянович отримав 50 тис. грн. У національній конкурсній програмі брали участь сім художніх і документальних стрічок.

15 тис. глядачів на Потьомкінських сходах і 10 тис. на Грецькій площі зібрав показ фільму "Шантаж" Альфреда Хічкока. Кількість установили за допомогою дронів — літаючих камер.

Gazeta.ua

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here