Home Місто Пластуни просять житомирян стати донорами 21 червня

Пластуни просять житомирян стати донорами 21 червня

127

НСОУ «Пласт» запрошує усіх небайдужих житомирян  21 червня долучитись до акції «Краплина крові». Здати кров (300-450 мл) можуть люди віком 18-60 років, прийшовши цього дня в Житомирський обласний центр здачі крові, (Кибальчича вул. 16).

Для того, щоб стати донором крові, необхідно:

– бути дієздатним громадянином віком від 18 до 60 років;

– прийти в пункт збору крові (у Житомирський Обласний центр крові, що знаходиться за адресою м. Житомир вулиця Кибальчича 16)

– мати при собі документи, що засвідчують особу (паспорт);

– бути здоровим та не мати протипоказань (зокрема не хворіти на хронічні захворювання, інфекційні та такі, що можуть передаватися через кров: гепатит В, С; сифіліс, туберкульоз). 

Зателефонувати у Житомирський Обласний центр крові можна за номером: 39-58-57 або 39-58-69).

Медична довідка: на даний час разова доза кроводачі становить 300 – 450 мл. Люди з масою тіла менше50 кгабо зростом менше150 смдопускаються до донорства в індивідуальному порядку на розсуд лікаря-трансфузіолога.

Повне відновлення складу крові в організмі донора відбувається через 2 місяці. Протягом року донор може здати кров до 5 разів.

Об’єм узятої плазми проходить ще швидше. Вода потрапляє до судин з тканин протягом декількох годин, а речовини які знаходяться в плазмі (білки, жири, вуглеводи т.д.) відновлюються протягом декількох днів.

Численними дослідами та спостереженнями лікарі довели, що узяття 400-450 мл крові чи 500 мл плазми, а також клітин крові не впливає негативно на організм людини.

Нагадаємо, що 14 червня Всесвітній День донора крові. У 1995 році засноване звання – „Почесний донор України", а у 2001 році – „Заслужений донор України. В Україні нараховується більше 99896 осіб, що здобули звання „Почесний донор України" і 60 мають почесне звання „Заслужений донор України".

Це люди, які безплатно здали кров або її компоненти в кiлькостi 100 i більше разових максимально допустимих доз.

Одному із донору присвоєно високе звання "Герой України". В Житомирській області почесне звання „Почесний донор СРСР” та звання „Почесний донор України ” мають близько 2000, 1 – орден «Княгині Ольги» ІІІ-го ступеню, удостоєні звання «Заслужений донор України» -3 людини.

Зокрема, у 2011 році 32 людини отримали звання Почесного донора України. Ці люди мають певні пільги, згідно Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Відзначимо,що нині в Житомирі живе "Заслужений донор України" Іван Каушан, який за свої 65 років здавав кров 164 рази. Історію про нього читайте на Першому Житомирському незабаром.

 
Юлія ДЕМУСЬ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here