Home Місто Олександр Шевчук із 30-ї бригади отримав орден «Народний Герой України»

Олександр Шевчук із 30-ї бригади отримав орден «Народний Герой України»

304

24 липня під час урочистої церемонії в Хмельницькому  Олександра Шевчука відзначено орденом "Народний Герой України".

"Механік-водій бойової машини – одна з найвідповідальніших посад будь-якого підрозділу, адже саме від цієї людини, від її вмінь, знань та навичок залежить виконання поставлених бойових завдань підрозділом вцілому.

Старший механік-водій механізованої роти 30 бригади Олександр Шевчук  є одним із таких професіоналів. Він також був удостоєний ордена «Народний Герой України». З самого початку загострення ситуації на півдні нашої країни він в складі 1-ої батальйонно-тактичної групи приймав участь у захисті своєї землі на кордоні з окупованим Кримом. А з середини липня по 09 вересня 2014 року входив до складу сил, які виконували бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції, а саме: в. Савур-Могила, с. Степанівка, н.п. Міусинськ, Боково-Платово, Червона Поляна, Ілірія, Лутугино.

Жодного разу не відмовлявся виконувати поставлені завдання, що надзвичайно важливо в умовах ведення бойових дій підрозділом – наказ є наказ. Під час бойового чергування в Боково-Платово о 5-ій ранку помітив ДРГ противника в секторі, де ніхто на нього не очікував, одразу сповістив решту військовослужбовців та першим почав бій, в результаті якого противник був знищений.

Під час виконання бойових завдань в н.п. Ілірія, коли наші підрозділи із засідки піддалися масованому обстрілу зі стрілецької зброї та гранатометів, помітивши, що по його машині вистрілив гранатометник, Олександр не втратив самоконтролю та зробив маневр, тим самим запобігши влучанню гранати в бойову машину та зберігши життя та здоров’я своїх товаришів та саму техніку.

Згодом, бійці даної машини перші хто закріпився в даному районі, що забезпечило значну перевагу нашим підрозділам при взятті та закріпленні в даному населеному пункті. Під час рейдових дій підрозділу влітку 2014 без вказівок командира обирав та займав вигідні позиції для ведення вогню по групам противника, тим самим значно спрощуючи та пришвидшуючи ведення стрільби навідником бойової машини, збереження особового складу та бойової техніки.

З січня 2015 по березень 2016 виконував бойові завдання в таких населених пунктах: Піски, Дебальцево, Чорнухіне, Луганське.

З 30 січня по 17 лютого 2015 в складі ударної групи приймав участь в штурмі та утримані населеного пункту Чорнухіно. Завдяки вмілим діям Олександр маневрував своєю БМП між будинкам так, що жоден постріл випущений з РПГ та снаряд випущений з танка не влучав по бронемашині, натомість навідник, завдяки такій маневреності, зміг знищити більше десяти осіб НЗФ.

3-го червня 2015 під час масованого мінометного та артилерійського обстрілу ворогом наших позицій було багато поранених та загиблих, а Олександр не чекаючи доки закінчиться обстріл почав збирати важкопоранених по позиції та евакуювати їх з червоної до зеленої зони, тим самим зберігши цінні хвилини для порятунку життя військовослужбовців.

За два роки неодноразово ремонтував бойові машини свого підрозділу безпосередньо під час ведення бойових дій, що значно зменшило втрати серед бронетехніки.

Під час виконання своїх функціональних обов’язків виявив доблесть і честь, сміливість та хоробрість, стійкість та рішучість в умовах пов’язаних з ризиком для життя, показав високий рівень особистої фізичної та морально-психологічної підготовки та витримки, спроможність вчасно та вірно проводити аналіз обстановки що склалася, робити висновки та приймати вірні рішення в надзвичайно складних ситуаціях", – розповідають про Шевчука в 30-ій бригаді.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here