Home Місто На Житомирському бронетанковому заводі вдосконалили БМП-1

На Житомирському бронетанковому заводі вдосконалили БМП-1

229

За своїми ТТХ модернізована БМП-1УМ значно краща за БМП-2, пише "Народна армія".

Модернізована на ДП «Житомирський бронетанковий завод» БМП-1УМ на нещодавній київській виставці зброярів «Зброя та безпека-2015» отримала схвальну оцінку фахівців та визнана однією з найефективніших модернізацій. До речі, й під час міжнародної виставки Defense and security 2015 модернізована БМП-1 також викликала чималий інтерес іноземних фахівців.

За словами начальника інженерного центру житомирського підприємства Сергія Громова, ще на етапі проектування модифікації БМП-1УМ були враховані всі недоліки «бехи», виявлені в ході проведення АТО на Сході України. В новій модифікації БМП-1 зробили акцент на покращенні динамічних якостей, посиленні бронезахисту, підвищенні безпеки особового складу, збільшенні вогневої міці, підвищенні маскувальних властивостей та інших важливих технічних характеристик машини в бою.

Так, двигун УТД-20 замінили на сучасніший український дизельний ЗТД-2 з турбонаддуванням. У порівнянні з УТД-20 вітчизняний двигун ЗТД-2 потужніший на 100 кінських сил. Після припинення виробничої кооперації з підприємствами Російської Федерації постало питання поставки запчастин до цієї бойової машини. Наші запаси запчастин до цієї машини не безмежні. Тож фахівці житомирського заводу подумали, як досягти імпортонезалежності БМП-1УМ від російської «оборонки». І багато вже зроблено.

Фахівці житомирського заводу також попрацювали над удосконаленням конструкції десантного відділення. Для покращення ергономіки десантне відділення зазнало перепланування, а його стелю було підвищено на 15 сантиметрів. Крім того, задні двері цього відсіку обладнали механічним приводом. Це дозволяє десанту швидше залишати бойову машину в разі необхідності.

Не менш важливою для десанту позитивною зміною в конструкції БМП-1УМ став вихлопний тракт. У звичайній модифікації він направлявся вгору. Це створювало демаскувальний ефект, адже дозволяло противнику виявляти машину на відстані. А ще завдавало неабиякого дискомфорту бійцям, які їхали на броні поряд із вихлопною трубою. Солдати були змушені дихати газами, їм в обличчя летіли бризки мастила. В новій бойовій машині за допомогою двоконтурного дефлектора вихлопний тракт вдалося направити вниз і назад. Важливо, що така компоновка не позначається на ходових якостях машини.

У модернізованій бойовій машині змінено систему люків. Це дозволяє прикритим бронею бійцям обслуговувати озброєння і замінювати протитанкові ракети на направляючих контейнерах. Також у машині реалізований проект аварійного повороту гармати назад. Для евакуації пораненого навідника-оператора тепер непотрібно вилазити на броню. Це можна здійснити зсередини і перемістити потерпілого в десантний відділ.

Велику увагу при модернізації машини приділено посиленню бронезахисту та її захищеності від ворожих тепловізорів. Так, на броньові листи переднього трансмісійного відділу нанесено спеціальну фарбу, яка на 30–40% знижує теплорозсіювання від корпусу машини, чим зменшує температурну різницю і ускладнює завдання ворожим тепловізорам.

Окрім основного броньового захисту, на БМП-1УМ встановлено динамічну броню. А для підвищення безпеки особового складу додатково додано ще й арамідну підкладку, яка має товщину до 1,5 см у різних місцях. До речі, вона одна витримує пряме влучання кулею Б-32 (калібр 7,62 мм, бронебійно-запалювальна). Також у машині на 20 см збільшено поплавок. Завдяки цьому БМП-1УМ краще тримається на плаву. Крім того, він відіграє роль протикумулятивного розсіюючого екрана при влученні в борт пострілу з РПГ-7.

На модернізованій версії БМП встановлене значно потужніше озброєння. Тепер на ній є бойовий модуль «Шквал»: 30 мм гармата, ПКТ 7,62, гранатомет АГС-17 або КБА-117, дві протитанкові ракети «Бар’єр». До речі, боєкомплект ракет збільшено — 2 готові до бою, ще 4 знаходяться в боєукладці. В попередній модифікації модуля їх було тільки чотири. Ще один важливий нюанс модернізації БМП — якщо в машині розрядився акумулятор або виведена з ладу проводка, передбачений механічний спуск гармати. Тобто екіпаж зможе продовжувати вести вогонь.

Також на БМП-1УМ встановлено модернізований приціл командира ТКН-3Б з високочутливими камерами, який не боїться засвічення від спалахів вночі. Він має можливість зміни фокусної відстані, кілька режимів роботи залежно від освітлення. Житомирським заводчанам вдалося досягти трансформації зображення на відеомонітори сусідніх машин. Це дуже важливо під час передачі оперативної інформації, адже непотрібно передавати координати і пояснювати, яка ціль перебуває в полі зору. Крім того, за потреби зображення може ретранслюватися далі по командних ланках.

Також модернізований приціл дозволяє зберігати інформацію для подальшого відтворення і фактично перетворюється на таку собі «чорну скриньку» бойової машини, як у літаках. А встановлена на машині навігаційна апаратура дозволяє здійснювати орієнтування на місцевості та бачити своїх сусідів з прив’язкою до карти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here