Home Місто На Житомирщині екологи долучились до контролю транспортних засобів

На Житомирщині екологи долучились до контролю транспортних засобів

226

За узагальненими статистичними даними Житомирська область посідає 18 місце серед областей України по загальному обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

На стаціонарні джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря припадає майже 22 % сумарних обсягів забруднення повітря області, на пересувні (автомобільний, залізничний, виробнича техніка) – 78 %.

За останні роки спостерігається суттєве зростання викидів пересувних джерел. Викиди від автотранспорту за своїми обсягами перевищують викиди стаціонарних джерел. Основні забруднюючі речовини, що викидаються в атмосферу – діоксид та оксид азоту, оксиди вуглецю, діоксид сірки, сажа, вуглеводні тощо.

Зменшення шкідливих викидів від пересувних джерел можливе за рахунок збільшення використання неетильованого бензину, посилення контролю за токсичністю відпрацьованих газів від автомобільних двигунів, будівництва об’їзних автошляхів для транзитного транспорту.

За останні роки загальна кількість автотранспорту постійно збільшується, тому є прогнозованим постійне збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Додатковими факторами, що обумовлюють кількісні та якісні показники викидів, є якість палива, технічний стан транспортних засобів, технічний стан автошляхів, організація дорожнього руху.

З метою зменшення забруднення атмосфери в Житомирській області працівниками Державної екологічної інспекції у Житомирській області спільно з працівниками національної поліції розпочато ряд заходів. 

Одним із таких заходів – міроприємства  по  дослідженню вихлопних газів в автомобілях. В рамках цього, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області 4 липня поточного року  здійснено виїзд в один з районів області, де вантажними автомобілями з кар’єрів масово транспортуються кам’яні блоки та розпочато проведення вимірювань димності відпрацьованих газів автомобілів з дизелями або газодизелями.

Зазначені заміри з автотранспорту будуть проводитись певний проміжок часу, а саме до тих пір поки автомобілі, які курсують з кар’єрів не будуть приведені до належного технічного стану та не припинять забруднення атмосфери.  
В подальшому такі заходи будуть проведені по всій Житомирській області.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here