Home Місто Експерти зловили «Житомирську м’ясну гільдію» на тому, що вона приховує інформацію про...

Експерти зловили «Житомирську м’ясну гільдію» на тому, що вона приховує інформацію про харчові добавки

129

Для експертизи продукції ДП «Харківстандартметрологія» взяло  зразки ковбасних виробів вищого ґатунку (5 найменувань ковбас варених вищого ґатунку, виготовлених відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ 4436:2005: «Дитяча вершкова», «Дитяча», «Останкінська», «Лікарська», сосиски «Шкільні» та 2 найменування сосисок вищого ґатунку, виготовлених за технічними умовами підприємств – сосиски «Троє поросят» та  «Тигрик»).

Продукція була  закуплена в торгівельних мережах Харкова.

Якість ковбасних варених виробів визначалася за органолептичними, фізико-хімічними показниками (масові частки: вологи, білку, жиру і глутамату натрію), за вмістом консервантів та синтетичних барвників, за наявністю сої та за показниками мікробіологічної безпечності, а також за якістю пакування та маркування.

За результатами проведеної експертизи з’ясувалося, що з 8 протестованих зразків ковбасних виробів варених вищого ґатунку різних торгівельних марок 7 не відповідали вимогам стандартів.

В 4-х зразках ковбасних виробів (тм «Щит», тм «Луганські делікатеси»,
тм «Сытный Ряд» та тм «М’ясна Житомирська гільдія») виявлені порушення маркування продукції (не вказані клас м’яса та його вміст у відсотках, не повністю зазначено склад продукту, відсутня інформація про вміст харчової добавки глутамат натрію, який фактично використовується).

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що ситуація з ковбасними вареними виробами на харківському ринку є далекою від ідеалу.

На жаль, результати випробувань, свідчать про грубі порушення якості продукції, що виготовлена як за національним стандартом ДСТУ 4436, так і за технічними умовами, тому головне питання якості залишається на совісті виробників.


Поради при виборі ковбасних виробів:

Купуючи ковбасні вироби, потрібно орієнтуватися, перш за все, на ті продукти, в яких основний компонент – м’ясо, а не жир, крохмаль або хімічні добавки. Чим натуральніший продукт, тим він кращий і корисніший для організму.

Згідно з вимогами нормативних документів кожен батон ковбасних виробів обов’язково повинен бути маркованим датою виготовлення від виробника. При її відсутності цю ковбасу краще не брати – терміни зберігання такого виробу встановити не можливо.

Звертайте увагу на те, як продукт зберігається в магазинній вітрині, оптимальна температура зберігання ковбас і м’яса – від 0 до 6 оС.

Звертайте також особливу увагу на склад ковбасного виробу. Так, у складі продукту повинна бути зазначена загальна кількість м’ясної сировини у відсотках та вид використаного м’яса (свинина, яловичина, птиця тощо);

Поверхня ковбаси повинна бути чистою, сухю, без пошкоджень, проколів, напливів фаршу; оболонка – штучна або натуральна – не повинна відходити від продукту. Подібний недолік говорить про те, що порушувався процес виробництва даного продукту, або просто ковбаса є застарілою.

Існує думка: якщо ковбасні вироби мають яскраво-рожевий колір, то вони свіжіші. Це не так, колір їм додають різні барвники, нітрит натрію й усілякі добавки. Це далеко не корисні добавки, але виробники традиційно застосовують їх у невеликих дозах, щоб привернути увагу споживача. Набагато кориснішими є ковбаси сіруватого кольору – це природний колір м’яса після переробки.



 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here