Home Місто Діти з Норвегії та Швеції зібрали півмільйона для однолітків з Коростеня

Діти з Норвегії та Швеції зібрали півмільйона для однолітків з Коростеня

176

Норвезькі та шведські діти зібрали майже півмільйона гривень для коростенського Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

На Житомирщині потрібно відкривати нові Центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Питання створення таких установ обговорили на міжвідомчій координаційній раді керівники районних і міських  управлінь праці та соцзахисту населення області, повідомляє радіостанція «Житомирська хвиля».

Нарада пройшла у Коростені, адже саме це місто стало піонером в цій роботі. Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів був створений у Коростені ще 2004 року, але через недостатнє фінансування довелося його закрити.

Однак, як розповів міський голова Володимир Москаленко, коростенці не здалися і звернулися по допомогу до міжнародних партнерів. Проект відтворення Центру було зреалізовано завдяки шведсько-норвезькій місії, яка виділила кошти на капітальний ремонт та переобладнання приміщення і подарувала Коростеню автомобіль для соціального таксі. Також до відбудови коростенського Центру долучилися й діти, каже Володимир Москаленко:

"Норвезькі та шведські діти зібрали приблизно 450 тисяч для того, щоб привести наш Центр у належний стан. Я був там в одній школі, дітей зібрали в класі, а на дошці написано: "Уганда – Африка. Коростень – Україна". Тобто дітям була дана можливість обирати країну, якій вони хотіли б допомогти. Діти самі зробили свій вибір – Коростень!"

Сьогодні Коростенський центр реабілітації дітей-інвалідів відвідують діти від 2 до 15 років. За один день дитина отримує до 9 реабілітаційних послуг. На часі – вже наступні державні завдання, їх озвучила заступник директора департаменту праці і соцзахисту населення облдержадміністрації Валентина Усольцева:

"Створити денні стаціонари для перебування дітей. Щоб батьки могли завести дитини, піти спокійно на роботу, а ввечері забрати дитину додому. А впродовж дня працівники центру щоб займалися з дітьми. І це не реабілітація, а просто послуги, прообраз дитячого садка, де діти відпочивають, граються, з ними займаються, а батьки після роботи забирають дітей"

Сьогодні в різних районах області діє 4 спеціалізовані установи,  де діти-інваліди можуть отримати реабілітаційні послуги. А 31 травня у Житомирі заплановане відкриття обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here