Home Політика На сесії Житомирської облради знову говорили про видобуток ільменітів

На сесії Житомирської облради знову говорили про видобуток ільменітів

134

Засідання сесії Житомирської  обласної ради 6 квітня розпочалася з розгляду питання щодо скасування рішення про видобуток корисних копалин, зокрема ільменіту в Народицькому районі.

Не дивлячись на те, що Народицький район постраждав від аварії на Чорнобильській АЕС, радіація не лякає інвесторів. Приватне підприємство «ДБР-3» готується видобувати на території Заліської сільської ради ільменіт. Така цінна руда використовується для отримання титану.

Обурені мешканці районів прийшли до ОДА та висловили свою позицію з приводу цього питання. Вони зауважили, що у с. Давидки та с.Народичі відбувалось декілька слухань з приводу цього питання, на яких мешканці сіл не підтримали пропозицію щодо відкриття  шахти з видобутку руд. Профільна комісія також не надала згоду.

Перед прийняттям рішення до депутатів звернувся керівник інстетивної групи Василь Маєвський: «Сьогодні Україна йде шляхом децентралізації, тобто створена народницька об’єднана територіальна громада, яка має право приймати рішення. Однак сьогодні ми бачимо трохи інший прециндент – думку громади ніхто не враховує». Представники громадськості повідомили, що через шахти знищуються ліси та зменшується кількість питної води. Мешканцями сіл було запропоновано створити групу незалежних експертів, комісію та надати права вирішувати громадськості.

Активісти схвильовані екологічним станом Житомирщини та своїх районів зокрема. Вони повідомляють: «Екологічна ситуація в Україні найгірша в Європі. Полісся вже до того зруйноване, що немає ні лісу, ні болота, ні повітря. Необхідно зупинити знищення природи та почати відновлювати її ресурси».

Голова ОДА Ігор Гундич заявив: «Ні про яке знищення лісу не йдеться, тому що територія того родовища всього 22 га. Видобування буде вестися шахтним методом, ніякого відкритого видобування там не буде»

По завершенню обговорення даного питання, його було винесено на доопрацювання та подальший розгляд.
Віталій САВІН

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here