Home Політика На День Гідності активісти нагадали владі, що за вбивство Небесної сотні ніхто...

На День Гідності активісти нагадали владі, що за вбивство Небесної сотні ніхто не покараний. ФОТО та ВІДЕО

122

 В Житомирі на майдані Корольова 21 листопада представники обласної та місцевої влади покладали квіти та вшановували загиблих героїв Небесної сотні. Щоправда, у своїх виступах чиновники називали цей день святом і відповідно повідомляли, що разом із громадою зібралися відзначити День гідності та свободи.

Голова житомирської ОДА Сергій Машковський, в.о.міського голови Любов Цимбалюк та заступник міського голови Сергій Сухомлин, голова облради Віталій Француз та його заступник Руслан Годований, а також інші посадовці на захід прийшли із букетами жовто-блакитних квітів.

До мікрофону підходили по черзі і поверталися на свої місця, а потім по завершення промов поклали квіти до стенду з фотографіями та інформацією про загиблих героїв Майдану. Зокрема, чиновники згадували, що рішенням Порошенка усі ці люди офіційно стали "Героями України", а також неодноразово повторювали як багато майданівці зробили для розбудови вільної країни.

Втім, "урочистість заходу по плану" дещо порушили активісти кількох громадських організацій, у тому числі "Автомайдан", "Демократичний Альянс" та "Самооборона", які принесли з собою плакат, на якому написано, що за рік влада досі не покарала винних у вбивствах та каліцтвах на Майдані.

Можливість звернутися до присутніх активісти отримали лише після того, як ведучий оголосив про завершення заходу і пролунав гімн України.

Їх не представляли, але Дмитро Ткачук та Валерій Арушанян впевнені, що подібні представлення були б зайві. Саме ці хлопці зі своїми товаришами розпочинали Майдан у Житомирі і їздили на зібрання та акції до столиці, але у річницю революції виступити змогли лише наприкінці, коли частина людей вже розійшлася.

Чиновники звернення Ткачука слухали неохоче і постійно перешіптувалися між собою, а Сухомлин та вже нардеп Борислав Розенблат підійшли ближче до групи активістів.

Дмитро емоційно розповідав про те, хто робив Майдан і хто користується його здобутками. Його відверто обурило, що цей день називають святом у той час, коли для багатьох українців він асоціюється із втратами, жертвами та болем. Також демальянсівець звернув увагу на тих, хто ще кілька місяців був у числі регіонала чи обіймався з ними, а нині одягнув жовто-блакитну стрічку і прийшов "святкувати". За словами Ткачука, не важливо хто і скільки днів провів на Майдані, а головне, що у своїй душі та серці виніс звідти.

Автомайданівець Валерій Арушанян також нагадав чиновниками, що громада  під час революції свторила коридор, яким провела їх у владу, але такий самий коридор вони можуть зробити, щоб програти тих, хто починає діяти такими ж методами як попередня влада та не дотримується обіцянок про відкритість, громадські обговорення та звітність.

Юлія ДЕМУСЬ

Більше фото у спільноті Першого житомирського у соцмережі

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here