Home Відпочинок Чуднів туристичний: що можна подивитися в райцентрі на Житомирщині. ФОТО

Чуднів туристичний: що можна подивитися в райцентрі на Житомирщині. ФОТО

1507

Чуднівський район знаходиться в південно-західній частині Житомирської області. На сході межує з Бердичівським, на півночі – Житомирським, на заході – Романівським, на південному заході – Любарським районами Житомирської області, на півдні – з Хмільницьким районом Вінницької області.

До послуг туристів, які відвідують район, природні та історико-культурні об’єкти: належать парки, церкви та музеї.

Трощанський парк

Парк-пам’ятка входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання. Знаходиться у селі Троща. Його створено з метою збереження ясеневих і грабових масивів, а також 200-річних ялин. В парку ростуть рідкісні рослини, які занесені до Червоної Книги України і перебувають під охороною.

Серед ставу на скелястому острові знаходиться 12-метровий кам’яний обеліск, який у вигляді коня було збудовано в 1721 році паном Боримським. Коли пан Боримський поїхав на війну, то цей кінь врятував його від смерті – виніс з вогню. Повернувшись з війни Боримський дав наказ не їздити на коневі і сам на ньому не їздив. А після загибелі тварини йому пам’ятник. У цьому ж 1721 році, поряд із великим, було споруджено менший пам’ятник собаці, вірному другу пана Боримського.

Пізніше панське помістя викупив за 40 тисяч Федір Трепов і передав його своїй дочці Софії Федорівні Нірод.

За парком знаходиться ще одна історична пам’ятка – козацька могила.

1

1

1

Турчинівський парк

Заснований у першій половині XIX ст. Дендрологічний склад з місцевих деревних порід віком 160-180 років.

На території парку знаходиться також і пам’ятка архітектури. У XIX ст. в Турчинівці родиною Терещенків було збудовано палац і розбудовано парк.

Двоповерховий палац, прямокутний у плані, зведено з червоної цегли у 1899-1900 рр. Маєток, який складають палац, господарський корпус, садибний будинок, огорожа з брамою та парк, визнано пам’яткою архітектури національного значення.

1

1

Тютюнниківський парк

Парк засновано у першій половині XIX ст. На території парку можна побачити декілька порід дерев у вигляді алей ясена, білої акації, горіха грецького і сірого та окремих біогруп липи, клена гостролистого.

Великокоровинецький районний краєзнавчий музей

Музей створений 1987 року. В ньому розміщені матеріали та експонати, що показують розвиток району, його потенційну туристичну привабливість, налічує біля двох тисяч експонатів. В музеї також встановлена експозиція про революційну діяльність Григорія Вакуленчука, який підняв у 1905 році збройне повстання на броненосці «Потёмкин».

 

1 

Різдво-Богородична церква, пам’ятка архітектури кінця XIX ст., м. Чуднів

Храм Різдва Пресвятої Богородиці на високому березі Тетерева. Побудований в 1772 р. за кошти православної громади Чуднова на місці зруйнованої дерев’яної церкви. В ті роки їй належало 46 десятин землі,  при церкві була стара дерев’яна благодільня, у якій працювала школа церковного співу та грамотності.

1 

Чуднівський Бернардинський костьол, пам’ятка архітектури першої половини XIX ст., м. Чуднів

У XVIII ст. в Чуднові був замок і діяв монастир ордена Бернардинців. Римо-католицький костьол Бернардинського ордену діяв до 1831 року. У 1996 році споруда римо-католицького костьолу була повернута у власність католицькій релігійній громаді. На даний час він відреставрований та діючий.

За матеріалами прес-служби ОДА

Читайте також: Мандрівки Житомирщиною: райцентр Чуднів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here