Home Відпочинок Чим дивує Бердичів. ВІДЕО

Чим дивує Бердичів. ВІДЕО

346

Із Бердичева починається Україна, стверджують жителі міста. І саме так колись написав Оноре де Бальзак. Містечко на Житомирщині претендує на місце в рейтингу "Сім див України" в номінації "Історичні міста". Бердичів засновано півтисячоліття тому. Тут поєднались одразу три культури – українська, польська та єврейська.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

"Україна починається саме в Бердичеві. Усе, що я бачив до цього нічого не варте", – так колись написав класик французької літератри Оноре де Бальзак. Саме сюди в костел святої Варвари закоханий Бальзак та графиня Евеліна Ганська тікають, щоби повінчатися. Цьому передує 18 років палкого листування. Свої враження про містечко письменник залишає в листах.

Гумор та єврейський колорит – це ще одна окраса міста. Специфічну бердичівську вимову пізнають усюди. Єврейські традиції тут досі шанують.

У ХІХ столітті 80% населення міста становили євреї. Бердичів і досі залишається Меккою для хасидів. Тисячі євреїв їдуть сюди помолитися біля усипальні цадика Леві Іцхака. Але все почалося з величезних мурів. Перша згадка про Бердичів – 1546 року. Тоді – територія Польщі. Містечко почало рости навколо фортеці, яка належить католицькому ордену Босих Кармелітів. Отець Павло показує столітні фотогографії. Нижній костел – це тепер екскурс в історію.

Лише в 1990-х у храм знову повернулися монахи. 20 років вони відбудовували верхній костел. Щороку в липні сюди їдуть прочани з різних куточків світу – помолитися. Над вівтарем – ікона Божої Матері Бердичівської. Це копія. Оригінал втрачено. Але все одно католики вірять у її чудодійну силу. Вона оздоблена золотом та діамантами. Проте найбільші таємниці монастиря – в підземеллі. Туди вхід зараз зачинений, колись там ховали ченців. У ті часи місто славилось ярмарками. Саме для цього, запевняють історики, і використовували підземні ходи. Там зберігали товар і навіть контрабанду.

Потім хтось поскаржився, що під землею зберігають контрабанду. Обстежили – й знайшли понад 200 різних підземних споруд. Вони – під будинками, два-три поверхи вниз. Ходи засипали в 1990-х. Голосування за найкращі сім історичних містечок триватиме до 7 листопада. А вже 9-го оголосять переможців.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here