Home Освіта У Житомирі школярам передали бокси для збору відпрацьованих батарейок

У Житомирі школярам передали бокси для збору відпрацьованих батарейок

98

 Екологічна ситуація, яка склалася в світі вимагає швидкої перебудови мислення людства і кожної конкретної людини, формування екологічної свідомості і культури. У зв’язку з цим екологічна освіта  стає пріоритетним напрямком у вихованні дітей.

 
На важливості виховання екологічної культури з дитинства  наголосила вчитель хімії  ЗОШ №28, еколог за покликанням Наталія Осадчук  під час зустрічі з представниками робочої групи з реалізації місцевої енергетичної політики та впровадження «Європейської енергетичної відзнаки».
 
Наталія Осадчук зауважила: «Розпочинати батькам та педагогам,у першу чергу, необхідно з власного прикладу. Виховання у дітей любові до природи, прагнення берегти та примножувати її, формування навичок діяльності в природному середовищі потребують такої ж нашої уваги як і соціалізація дітей».
 
Важливу роль в екологічному вихованні учнів відіграють екологічно-мотиваційні проекти, які дають можливість в конкретних умовах спостерігати результати впливу людини на природу і забезпечують встановлення зв’язку між теоретичним матеріалом, що вивчається у школі, і реальними проблемами довкілля.
 
«Позакласні заходи пробуджують інтерес і стимулюють цікавість учнів у вивченні проблем навколишнього середовища, а також сприяють розвитку дослідницьких навиків. Тому ми у школі проводимо різноманітні заходи присвячені Всесвітньому дню води, Дню вегетаріанства, Дню без авто та ін. Мною розроблено календар екологічних подій», – додала вчитель школи №28.
 
Діти беруть участь у  природоохоронних акціях та конкурсах, проводять серед однолітків інформаційно-просвітницьку роботу. Також учні школи №28 активно долучаються до екологічних проектів, що проходять у місті. Зокрема, вони виявили ініціативу взяти участь у заходах «Майстерня міста Житомира», де представили проект із інформування населення про необхідність правильного поводження з відпрацьованими  батарейками та залучення громадян до збирання цих небезпечних відходів для подальшої їх утилізації.  Під час «Майстерні міста» 16 червня відбувся Круглий стіл щодо створення пунктів збору батарейок «Think Outside the Box».  
 
«Використані батарейки містять небезпечні  токсичні складові такі, як свинець, марганець, літій і цинк. Якщо їх викидати на звичайні звалища, а не переробляти, то токсини починають отруювати воду і ґрунт. Зрештою отруйні речовини потрапляють в організм людини», – розповіла учениця школи Дарина Гаращук.
 
За ініціативу та проекти охорони та збереження природи учасників "Майстерні міста"  нагородили боксами для збору відпрацьованих батарейок.
 
 «Ми вдячні школярам та вчителям за їх екологічні ініціативи, за те, що вони є  частиною соціально важливої справи – охорони та збереження природи. Житомирська міська рада всіляко сприяє реалізації акцій з підвищення обізнаності житомирян з питань енергоефективності, розвитку відновлюваної енергетики та протидії змінам клімату.  Найбільш активним шкільним колективам ЗОШ №28, №23 та екологічного ліцею №24 було передано спеціальні бокси для відпрацьованих батарейок. Такий короб для батарейок не займе багато місця, але допоможе у їх зберіганні», – зазначила начальник відділу інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоції департаменту економічного розвитку міської ради Тетяна Зятікова.
 
Також фахівець нагадала, що у Житомирі діє додаток  екологічно-дружніх вчинків «Кліматичні краплі».
 
Нагадаємо, ЗОШ №28  – одна із 100 пілотних навчальних закладів України та одна з 4-х шкіл області, яка визначена для впровадження нового освітнього стандарту  «Нової української школи» .
 
Нагадаємо, що 16 лютого 2017 року  міська рада затвердила «Муніципальний енергетичний план міста на 2017-2020 роки». Заходи Програми, серед іншого, передбачають зменшення викидів СО2 на 20 %.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here