У законодавстві, що регулює питання забезпечення безоплатним харчуванням учнів закладів загальної середньої освіти, відбулися зміни. У новій редакції Закону України «Про освіту» не передбачено обов’язкове забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів.
У пункті 3 статті 56 Закону України «Про освіту» зазначено, що органи місцевого самоврядування забезпечують безоплатним гарячим харчуванням лише дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям", які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти та осіб інших категорій, визначених законодавством чи рішенням органу місцевого самоврядування.
Незважаючи на прийняті зміни, міська влада не планує зупиняти процес харчування учнів 1-4 класів. У планах з наступного року змінити послуги з харчування для наймолодших школярів: смачний сніданок за менші кошти у цікавому та незвичному для них вигляді.
Управління освіти впродовж двох тижнів тестувало нове примірне двотижневе меню вибірково в окремі дні у гімназіях № 3, 23, міському колегіумі, ЗОШ № 32.
Продовжити харчування цієї категорії дітей за кошти міського бюджету можливо із розрахунку 8 грн в день на дитину (видатки на 2018 рік складуть близько 22 млн грн проти 29 млн грн у 2017 році).
Сьогодні, 14 грудня, у ЗОШ № 21 школярам запропонували страви відповідно до нового примірного меню за другим тижнем п’ятниці: бутерброд закритий: котлета січена з м’яса курки, масло вершкове, листя салату, булка бутербродна, чай з цукром.
На окремому столі розставлені інші страви за примірним двотижневим меню, що були запропоновані учням 1-4 класів у вищевказаних закладах.
Вирішувати чи залишати безоплатне харчування для учнів 1-4 класів, виходячи з реального фінансового ресурсу міського бюджету на 2018 рік, будуть депутати Житомирської міської ради, 18 грудня, під час засідання.
Примірне двотижневе меню
для одноразового харчування учнів 1- 4 класів закладів загальної середньої освіти
м. Житомира на 2018 р.
в грамах на 1 дитину (сніданки)
Дні неділі |
Назва страви І тиждень |
Маса страви |
Назва страви ІІ тиждень |
Маса страви |
Понеділок |
Бутерброд закритий: |
|
Бутерброд закритий: |
|
|
Ковбаса варено-копчена |
30 |
Сир твердий |
25 |
|
Масло вершкове |
5 |
Масло вершкове |
5 |
|
Листя салату |
2 |
Листя салату |
2 |
|
Булка бутербродна |
50 |
Булка бутербродна |
50 |
|
Маса бутерброду |
87 |
Маса бутерброду |
82 |
|
Чай з цукром |
200/15 |
Чай з цукром |
200/15 |
|
|
|
|
|
Вівторок |
Омлет натуральний |
50/5 |
Шніцель рибний натуральний |
50 |
|
Овочі натуральні |
10 |
Салат овочевий |
50 |
|
Компот із сухих фруктів |
200 |
Відвар з шипшини |
180 |
|
Хліб |
30 |
Хліб |
30 |
|
|
|
|
|
Середа |
Бутерброд закритий: |
|
Бутерброд закритий: |
|
|
Котлета натуральна з філе курки |
30 |
Биточки січена з яловичини |
45 |
|
Масло вершкове |
3 |
Листя салату |
2 |
|
Листя салату |
2 |
Булка бутербродна |
50 |
|
Булка бутербродна |
50 |
|
|
|
Маса бутерброду |
85 |
Маса бутерброду |
98 |
|
Чай з цукром |
180/14 |
Компот із сухофруктів |
200 |
|
|
|
|
|
Четвер |
Бабка з локшини з сиром й варенням |
100/20 |
Запіканка рисова з сиром й соусом з повидла |
100/20 |
|
Кавовий напій |
190 |
Сік |
200 |
П’ятниця |
Бутерброд закритий: |
|
Бутерброд закритий: |
|
|
Сосиски |
50 |
Котлета січена з м’яса курки |
50 |
|
Зелень |
0,5 |
Масло вершкове |
5 |