Home Освіта Студенти агроекологічного університету здобули кубок Житомирського регіонального дебатного турніру

Студенти агроекологічного університету здобули кубок Житомирського регіонального дебатного турніру

115

Емоційно, цікаво, динамічно, пізнавально та корисно – саме так можна охарактеризувати перший Житомирський регіональний молодіжний дебатний турнір, який відбувся минулого тижня.

Турнір проводився Молодіжною громадською організацією «Сучасний Формат» в рамках проекту «Регіональні голоси – будуємо мости для демократії».

«В ході підготовки до турніру викладачі навчальних закладів міста та області, а також громадські діячі проходили навчання щодо методології парламентських дебатів (“policy debates”), і перед ними стояло завдання підготувати свої команди для участі у турнірі», – розповідає Жанна Соловйова, голова правління МГО «Сучасний Формат».

Учасниками дебатного турніру стали студенти коледжів, технікумів, ліцеїв та вищих навчальних закладів Житомира. Всього участь у дебатах взяли 20-ть команд по 2-а учасника в кожній.

Турнір проводився у форматі парламентських дебатів, який передбачає участь в дебатах двох сторін, одна із яких – представники уряду, друга – представники опозиції. Кожна зі сторін складалася із двох команд: 1-ий та 2-ий уряд, а також 1-а та 2-а опозиція.

Учасники дебатів дізналися про те, хто саме із них представляє уряд, а хто опозицію безпосередньо на самому заході під час жеребкування. Також в ході жеребкування було визначено, яка команда з якою командою грають. В ході підготовки до дебатного турніру усі учасники отримали попередній перелік із 10-ти тем для підготовки, але теми раундів були озвучені учасникам під час самого турніру. Усі ці аспекти додали турніру деякої непередбачуваності та адреналіну.

«Парламентській формат дебатів передбачає, що дебати відбуваються паралельно в кількох аудиторіях, а за фіналом турніру спостерігають також глядачі і вболівальники.  Технічно та організаційно вдалося провести турнір на найвищому рівні дякуючи підтримці вже постійного партнера та друга нашої організації – Житомирського державного технологічного університету, на базі якого і відбувався дебатний турнір», – підкреслила Жанна Соловйова.

В ході заходу учасники мали змогу прослухати мотиваційну лекцію щодо тенденцій та трендів в освітньому процесі від викладача Києво-Могилянської бізнес-школи – Артема Сердюка.

За дебатами спостерігали судді турніру. До суддівської колегії увійшли спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Житомирській області – Олена Шабінська та Анна Савицька; спеціаліст Житомирського обласного центру зайнятості – Олександр Суховецький; спеціаліст Житомирської міської ради – Альона Головко, блогер та депутат Богунської районної ради – Микола Черєднік, підприємець та представник ВПО – Максим Кордонський, громадські діячі – Андрій Шелестюк, Марина Хайнак, Інна Перегуда та ін.

На фінал дебатного турніру була представлена наступна тема: «Цей уряд переконаний, що молодь повинна брати участь у процесах прийняття рішень на місцевому рівні (на рівні міста, села)».

У фіналі дебатного турніру відбувся неочікуваний момент, оскільки дві команди із чотирьох набрали однакову кількість балів – по 253 бали кожна, а саме: команда «Фортуна» Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права (Ігор Савчук та Валерій Михалець) та команда «Enterprise N&B» Житомирського національного агроекологічного університету (Ілля Назімов та Марія Бродська). Обидві команди розділили 1-е місце у дебатному турнірі.

Зважаючи на однакову кількість балів, які набрали переможці турніру, суддівською колегією було прийнято рішення про розіграш кубку дебатного турніру. Таким чином, відбувся додатковий дебатний раунд між Ігорем Савчуком, який представляв уряд та Іллєю Назімовим, який представляв опозицію. В ході 5-ти хвилиного дебатного раунду більш переконливим виявився Ілля Назімов, який і виборов Кубок переможця Житомирського регіонального молодіжного дебатного турніру-2017 для своєї команди.

Друге місце посіла команда «Маршали» Житомирського національного агроекологічного університету (Олег Бродій та Катерина Цьопич).

Третє місце дісталося команді «Астерікс і Обелікс» Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу Національного транспортного університету (Ілона  Патлатюк  та Дар`я Опанасюк)

Переможці турніру отримали дипломи, а усі учасники турніру отримали сертифікати за активну участь у заході. Усі учасники турніру отримали призи від партнера турніру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here