Home Освіта Керівник обласного спецбудинку дитини про допомогу благодійників, усиновлення та хрещення вихованців

Керівник обласного спецбудинку дитини про допомогу благодійників, усиновлення та хрещення вихованців

111

 Обласний спеціалізований будинок дитини Житомирської обласної ради, що у Новограді-Волинському, впродовж останніх років наче знову народився на світ. Саме так сприймаються ті кардинальні зміни, що сталися у закладі: замість стареньких корпусів, схожих на хатинки, з’явилися нові будівлі. Нині у сучасних корпусах розташовані відділення, харчоблок, пральня, котельня, адміністративне приміщення тощо. За харчоблоком зведено гараж для трьох автомобілів. На ошатній території закладу побудовано нові ігрові майданчики та літній басейн для вихованців будинку дитини. 

Впродовж останніх 13 років цей спеціалізований заклад очолює головний лікар Василь Радченко. При його постійній щоденній турботі про благоустрій малечі заклад завдячує такому казковому перетворенню. Втім, на думку Василя Олександровича, завдячувати насамперед потрібно великому загалу вітчизняних та іноземних благодійників та меценатів, які погодилися допомогти з облаштуванням будинку дитини. 

«Зрозуміло, що всі ці перетворення не відбувалися миттєво, наче у казці. Доводилося постійно ходити з протягнутою рукою до багатьох благодійників, підприємців та бізнесменів,  розповідати про наш заклад, запрошувати відвідати його аби на місці визначитися з потребами. Були й відверті відмови, відмовчування й байдужість. Але, на щастя, серед заможних та фінансово забезпечених бізнесменів й підприємців багато добрих та щирих людей», – розповів Василь Олександрович.


Так завдяки австрійському бізнесмену пану Фроніусу, який очолює компанію «Fronius International» тут фактично зведено новий харчоблок, який оснащено сучасним кухонним обладнанням та меблями.
 
Серед благодійників та меценатів, які допомогли коштами для проведення ремонтних робіт:  німецька фармацевтична компанія «Bauer», благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд SANAHUNT», вітчизняне ТОВ «Брокерська контора «Біком»» та багато інших.  Мережа автогазових СТО «PROFIGAS» придбала для закладу газову установку для автомобіля та спрямувала кошти на зведення дитячого літнього басейну. Друзями маленьких вихованців також стали й дружини футболістів  команди «Динамо» м. Києва,  які минулоріч приїздили до діток та перерахували закладу значну суму коштів на ремонтні роботи. 


«Слід зазначити, що через корупцію іноземні благодійники спочатку дуже обережно перераховували нам кошти. Вони контролювали буквально кожну копійку та ретельно слідкували за їх цільовим використанням. Прагнули, аби усе було зроблено якісно та своєчасно, щоб використовувалися лише сучасні, екологічні матеріали. Пересвідчившись у нашій порядності, у тому, що кожна копійчина використовується за призначенням, – почали більш активно виділяти кошти на наші потреби. Всього ж за останні п’ять років для проведення ремонтних робіт та оснащення будинку дитини було залучено 3 млн 500 тис. грн. позабюджетних коштів. Лише в поточному році – більше 500 тис. грн. Крім того, благодійний фонд «Варті уваги» придбав для маленьких вихованців  путівки для оздоровлення. Тож нині десять  діток у супроводі медсестер оздоровлюються у Трускавці», – зазначив головний лікар. 


Окрім розбудови та оснащення закладу, утримання діток у гарних умовах,  тут велику увагу приділяють й питанню усиновлення маленьких вихованців. Вітчизняні та іноземні органи соціального захисту вже добре знають цей будинок дитини, знають, що дітки тут доглянуті. Медичні працівники та вихователі  приділяють велику увагу лікуванню та розвитку кожної дитини. Починаючи з 2004 року, з Новоград-Волинського спеціалізованого будинку дитини українськими громадянами було усиновлено 61 дитину, іноземними – 20, взято під опіку 15 дітей, повернено в сім’ю  – 67 діток.  


Світлини кожної дитини, яка повернулася у рідну родину та знайшла нову сім’ю, свято зберігаються у фотоальбомах, що перетворилися у справжній архів. Працівники закладу на чолі з Василем Олександровичем пам’ятають чи не кожного із них та можуть годинами розповідати про своїх маленьких вихованців. 


«А ще, аби наші дітки не були, як то кажуть, обділені Богом від народження, ми їх охрещуємо. Декілька років поспіль  разом з однією з місцевих церков, її настоятелем та прихожанами, які виступають у ролі хрещених батьків, ми проводимо обряд хрещення цих діток. Майбутні хрещені батьки ставляться до цього дуже відповідально. Тож відбувається цей обряд безпосередньо у нашому будинку дитини та перетворюється у справжнє свято», – з гордістю констатує Василь Радченко. 


Та головний лікар закладу не думає зупинятися на досягнутому. Попереду у нього ще чимало планів та задумів. Та чи не головним є те, аби його вихованці не були обділені увагою, турботою та любов’ю.  

Прес-центр УОЗ
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here