Home Місто Житомирський письменник Ілля Стронговський визначив найголовніші події року в житті країни

Житомирський письменник Ілля Стронговський визначив найголовніші події року в житті країни

149

Житомирський ілюстатор, дизайнер, письменник і перекладач Ілля Стронговський дав відповіді на питання Новорічної анкети. Про це пише газета "День".

1. Які події року, що минає, на вашу думку, змінили світ і Україну? Які з них — на краще, які — навпаки?

2. Яка подія в житті країни за рік, що минає, стала найважливішою особисто для вас?

3. Поділіться прикладами ситуацій або людей, які додають вам сил та оптимізму.

1. Несподіваним чином світ на краще змінили люди, які з нього пішли. Тобто смерть Мандели реально нагадала про нього, його боротьбу і здобутки. Чи, наприклад, смерть Калашнікова підтвердила імперські амбіції Росії – мовляв, ось який у нас винахідник був, все життя поклав на покращення зброї…

Ще дуже порадували наукові здобутки. Наприклад, штучне м’ясо –перший крок до дешевої їжі для всього світу тощо. Приємно, що разом із постійними позитивними зрушеннями в світі почала змінюватися і Україна. Майдан проявив, що в нас вже є кому бути середнім класом за всіма параметрами, тепер ми виборюємо собі право ним бути. Зрозуміло, що для країни загалом це буде корисно –  середній клас є основною рушійною силою в усьому світі.

2. Повторюся, Майдан. І те, що це не Майдан політиків, а тих, хто за ввічливість, інтелект і взаємопідтримку. Також – що це мистецький Майдан. Бачити ефективну участь музик, художників, письменників у соціополітичному житті країни було несподівано приємно. Ну, і по-третє, маленький факт: вперше за 20 років плакат як жанр розгорнувся у всій своїй повноті. До того був явний занепад цієї форми під впливом медійних технологій – у світі загалом.

3. Громадське радіо і телебачення. Союз вольних художників. Книжкове бюро. Ініціятива Галас. Сучасні україноорієнтовані церкви – що взагалі несподівано, особливо для мене. Якщо шукати натхнення і позитиву, можна почати з них. Люди роблять правильні речі у різних сферах і переконливо артикулюють свою позицію. Так і має бути.

Нагадаємо, що листівка житомирського дизайнера з євроялинкою набуває популярності в інтернеті.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here