Home Місто ”Житомир планує зменшити викиди СО2 на 20%”, – міський голова Сухомлин в...

\”Житомир планує зменшити викиди СО2 на 20%\”, – міський голова Сухомлин в ефірі телеканалу \”1+1\”

124

 Сьогодні в ранковому ефірі на телеканалі 1+1 міський голова Сергій Сухомлин зазначив, що місто Житомир планує зменшити викиди СО2 на 20%.


Згідно Угоди Мерів місто взяло на себе добровільні зобов’язання реалізувати амбітну ціль по зменшенню споживання енергії на території міста не менше ніж на 20%, збільшенню частки використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії не менше ніж на 20% та скороченню викидів СО2 не менше ніж на 20% до 2020 року.

Місто затвердило План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Житомира на період 2015 – 2024 роки, в якому передбачили фінансування на енергоефективні заходи (заходи, що спрямовані на скорочення викидів СО2) в розмірі 104,6 млн. євро.

У 2017 році місто переглянуло План дій, доповнивши його новими проектами в секторі альтернативної та відновлювальної енергетики. Загальна вартість проектів та заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Житомира на період 2015-2024 роки вже становить 210,4 млн. євро. З яких станом на листопад 2017 року місто Житомир має укладених контрактів з міжнародними фінансовими організаціями, грантовими фондами та проектами технічної допомоги на суму більше 75,0 млн. євро.

Крім цього в процесі підготовки до впровадження проекти на суму більше 100,0 млн. євро.

Партнерами міста є:

✓ Міжнародний банк реконструкції та розвитку;

✓ Європейський банк реконструкції та розвитку;

✓ Фонд чистих технологій;

✓ Східноєвропейський фонд з енергоефективності та довкілля Е5Р;

✓ Державний секретаріат з економічних питань Швейцарської Конфедерації;

✓ Північна Екологічна Фінансова Корпорація НЕФКО;

✓ Шведська агенція з міжнародного співробітництва та розвитку SIDA;

✓ Уряд Німеччини;

✓ Глобальний екологічний фонд GEF;

✓ Програма Організації Об’єднаних Націй в Україні та інші.

В даний час місцева адміністрація розпочала роботу над адаптацією Плану дій згідно нових вимог Європейської Комісії та планує адаптувати План дій на період до 2030, визначити нові цілі по скороченню СО2 (не менше ніж на 30% до 2030 року) та включити в План дій додаткові заходи із захисту клімату.

В 2017 році рішенням сесії міської ради затверджений Муніципальний енергетичний план (МЕП) міста Житомира на період 2017-2020 років, що є операційною програмою і деталізує план заходів і проектів, викладений в Плані дій до 2024 року.

В МЕПі визначено мету міста в енергетичній сфері: Житомир – місто, що має нульовий баланс споживання традиційних (викопних) видів палива. Місто Житомир вийшло далеко за межі добровільного зобов’язань, визначених Угодою Мерів, Житомир першим з українських міст визначив стратегію свого розвитку як еко-міста із кліматично збалансованою інфраструктурою.

З метою досягнення визначених Угодою мерів енергетичних та кліматичних цілей місто Житомир впроваджує та розробляє проекти, в тому числі в наступних сферах:

 – бюджетна: термореновація будівель (станом на листопад 2017 року утеплено 16 об’єктів, в стадії впровадження – 14, план – до 2024 року утеплити 90 об’єктів);
 – розвиток мережі електротранспорту та оновлення рухомого складу міського електротранспорту (збудовано та введено в експлуатацію нову тролейбусну лінію до мікрорайону Малікова, в стадії підготовки проект на закупівлю тролейбусів за кошти міжнародних партнерів загальною вартістю близько 12,0 млн. євро);
 – альтернативна та відновлювальна енергетика: переведено опалення двох навчальних закладів з газового на альтернативне, введено в експлуатацію міні-гідроелектростанцію (приватний інвестор); в стадії підготовки – будівництво сонячної електростанції (власність міста), будівництво 2-ох міні-гідроелектростанцій (приватний інвестор);
 – зовнішнє освітлення: заміна ліхтарів зовнішнього освітлення на світлодіодні ліхтарі (LED) – станом на листопад 2017 року замінено більше 7000 тисяч ліхтарів зовнішнього освітлення на LED, упродовж 2018-2019 років місто планує замінити ще майже 8000 ліхтарів на LED та  стати першим містом в Європі із 100%-м LED-освітленням вулиць.
 – теплове господарство: заміна комунікацій, переведення котелень на альтернативне паливо, впровадження комбінованого виробництва теплової та електричної енергії, встановлення теплових пунктів в житлових будинках і т. д. (станом на листопад 2017 року створено енергоефективний житловий квартал, перебувають в стадії впровадження міжнародні проекти на суму більше 35,0 млн. євро, в стадії підготовки два комерційні проекти на суму близько 60,0 млн. євро);
 – водопостачання/водовідведення: заміна комунікацій, реконструкція очисних споруд каналізації, заміна насосного обладнання і т. д. (40,0 млн. дол. США – кредитні кошти Світового Банку); 
 – розвиток велоінфраструктури: будівництво велодоріжок, створення станції муніципального прокату велосипедів – в стадії підготовки;
 – поводження з твердими побутовими відходами: дегазація полігону твердих побутових відходів (виробництво електроенергії зі звалищного газу – кошти приватного інвестора), в стадії підготовки – будівництво сміттєпереробного заводу (глибоке сортування сміття та виробництво біогазу).


Нагадаємо, що міський голова Сергій Сухомлин став фіналістом рейтингу мерів-інноваторів ініційованого Міжнародним самітом мерів та «Українською правдою». А також відвідав Міжнародний саміт мерів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here