Home Місто Зарплата міського голови Житомира одна з найменших серед колег – очільників...

Зарплата міського голови Житомира одна з найменших серед колег – очільників інших міст, – рух \”Чесно\”

151

 Мер Києва Леонід Черновецький свого часу для піару визначив собі зарплату в розмірі 1 гривні. І саме за його влади в столиці можна було спостерігати одні з наймасштабніших дерибанів землі.


Якщо Україні потрібні мери, які ведуть боротьбу з корупцією й розвивають міста, то вони й чиновники апарату повинні мати вищі доходи, ніж зарплата прибиральниці. Ті, хто вже змінив популістський підхід, твердять: мерія отримала якісно новий кадровий склад.

Премії до зарплати мера встановлює депутатський корпус. Якщо не відголосують премії – мер житиме на голий оклад. Якщо депутати надумають вижити мера, який веде боротьбу з корупційними схемами, – посадять на мінімалку.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив вивчити та порівняти зарплати топ-менеджерів-управлінців міст в Україні та за кордоном. Для цього зарплати мерів співставили із середніми зарплатами в регіоні.

В обласних центрах України ситуація різнорідна. Мер Тернополя Сергій Надал отримує зарплатню, яка у 6,6 разів вища від середньої.  

У той же час мери Києва, Житомира, Одеси та Кропивницького отримують зарплатню заледве більшу, ніж середній рівень доходів у регіоні. 

У Житомирі міський голова Сергій Сухомлин теж отримує голий оклад, а його рівень зарплатні залишається низьким і в 2017 році.

"Я сам відмовився від премії і додатковий виплат. Залишив собі голий оклад. Я не бідна людина, прийшов з бізнесу. Займався виробництвом вікон та дверей. Компанія – у трійці найбільших, і їй більше 10 років. Я можу собі дозволити волонтерити", – говорить очільник Житомира Сергій Сухомлин.

Громадський рух ЧЕСНО роз’яснив, що така тенденція з-поміж мерів, по суті, топ-менеджерів міст, є загрозливою. У подальшому голова має отримувати гідну зарплатню, і це повинно нормально сприйматися громадою.

 
Популізм про низькі зарплати може призвести до того, що люди не сприйматимуть мерів, які потребуватимуть достойної оплати праці й не матимуть коштів із бізнесу, щоб забезпечити собі життя.

Для порівняння: за кордоном мери як управлінці, які визначають стратегію розвитку міста і відповідають за господарські процеси в громаді, отримують зарплатню, як правило, суттєво вищу, ніж середня зарплатня в місті.
  
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here