Home Місто За рік в Житомирі підготували кількасот десантників відповідно до стандартів Великої Британії...

За рік в Житомирі підготували кількасот десантників відповідно до стандартів Великої Британії та НАТО. ФОТО

147

На базі навчального центру та полігону ВДВ, що на Житомирщині, завершився тритижневий курс загальновійськової підготовки та курс підготовки інструкторів підрозділів Високомобільних десантних військ ЗС України із залученням інструкторсько-тренувального складу ЗС Великої Британії.

У липні 2015 року стартував перший подібний курс у стінах новосформованого навчального центру.

Урочисте відкриття мітингу з нагоди першої річниці співпраці навчального центру з інструкторськими групами Збройних сил Великої Британії розпочалося на плацу центру після урочистого внесення Державного Прапору України та Великої Британії і виконання Державних Гімнів обох держав.

У вітальному слові начальник навчального центру ВДВ підполковник Святослав Щербина привітав українських курсантів із успішним завершенням курсу та щиро подякував британській команді інструкторів за їхню допомогу в навчанні своїх українських колег.

– Протягом цього року, в межах заходів військового співробітництва, було підготовлено декілька сотень десантників відповідно до стандартів Великої Британії та НАТО. Спілкуючись із курсантами, вони відзначають ефективність та цікавість проведення занять, а це – найкраще визнання Вашої успішної діяльності,- зазначив підполковник Святослав Щербина. – Окремо варто відзначити дієвість та результативність підготовки інструкторського складу навчального центру до самостійного проведення занять за визначеною фаховою тематикою. Завдяки шести курсам, проведених вами, у стінах навчального центру вдалося сформувати власний підготовлений та професійний інструкторський корпус фахівців,- наголосив офіцер.

Керівник команди британських інструкторів у свою чергу висловив слова вдячності командуванню центру за всебічну підтримку з організації та забезпеченні курсової підготовки, відпрацювання адміністративних та логістичних питань, пов’язаних із цим.

Також він відзначив високу умотивованість та відкритість до сприйняття нових знань українськими курсантами та інструкторами.

—  Саме відкритість до нових знань та їхнє ефективне використання за призначенням надасть вам перемогу, яка завжди потребує багатьох зусиль, тренувань та навчань. Ті знання, які ви отримали протягом цих трьох тижнів курсової підготовки із протидії СВП, тактики в обороні та надання першої медичної допомоги додадуть вам упевненості у ваших діях. Ви досягнете успіху, адже ви відповідально поставились до поставленої задачі та гідно її виконали, про що мені доповідали безпосередньо мої інструктори, які залишились задоволені вашими прикінцевими знаннями та складанням тестів. Попри завершення цих курсів, пам’ятайте, що кожне завершення – це початок чогось нового,- поділився думками британський офіцер.

Згодом, відбулася церемонія вручення сертифікатів та обговорення подальших планів.
Слова лідера британської групи ще раз підтвердили геніальність української лицаря слова і духу – Ліни Костенко, яка у своєму вірші стверджує: «І кожен фініш – це, по суті, старт…».

Всі три тижні підготовки та навчань втілюють бачення командувача Високомобільних десантних військ генерал-майора Михайла Забродського щодо поетапного та ґрунтовного запровадження навчальних стандартів та методик НАТО в систему курсової підготовки десантників для досягнення,зокрема, взаємосумісності із підрозділами країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Варто зупинитися на кількох важливих взаємопов’язаних питаннях, які водночас як підсумовують вже проведену роботу, так і відкривають нові можливості для реалізації курсової підготовки на базі центру ВДВ.

Україна була однією із центральних тем обговорення, часткового підведення підсумків та визначення подальших кроків, що стосуються припинення агресії Росії проти нашої держави, на цьогорічному саміті Організації Північноатлантичного Договору. Це підтверджують численні дво- та багатосторонні зустрічі Президента України Петра Порошенка з очільниками країн-членів альянсу, зокрема зустріч з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Камероном.

Підписання Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України Указу №296 від 8 липня про «Питання координації євроатлантичної інтеграції України» є рівно як наслідком, так і продовженням роботи в контексті тем саміту.

Зустріч глав оборонних відомств України та Великобританії у Варшаві та тематика обговорюваних питань щодо, зокрема, реформи підготовки і навчання військ тільки підтвердила продовження та розвиток проектів, спрямованих на курсову підготовку українських військовослужбовців під керівництвом британських інструкторів, зокрема і на базі навчального центру ВДВ, який був відвіданий міністром оборони Великобританії Майклом Феллоном під час його минулорічного візиту до України, – повідомляє прес-служба ВДВ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here