Home Місто З нагоди 100-річчя початку Першої світової війни в Житомирі відкрили виставку

З нагоди 100-річчя початку Першої світової війни в Житомирі відкрили виставку

149

У Державному архіві Житомирської області 28 липня відкрилася виставка документів «До 100-річчя початку Першої світової війни 1914-1918 років». У війні, що змінила політичну карту Європи, загинуло близько десяти мільйонів осіб, поранення отримали двадцять мільйонів людей. Значну частину з них складали українці російської та австрійської армій, які поклали свої життя у протистоянні двох імперій.

Репрезентував виставку головний спеціаліст сектору організації та координації архівної справи Руслан Кондратюк. Експозиція поділена на 4 розділи, в яких представлені архівні джерела, газетний фонд, унікальні світлини, карти, альбоми та літературні видання.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Документи висвітлюють як перебіг подій на фронті, так і життя у прифронтовій смузі та в тилу. Значну увагу приділено благодійності державних, громадських установ, приватних осіб, які виявляли бажання допомогти пораненим, сім’ям мобілізованих, біженцям з окупованих територій. Так, серед експонатів можна знайти прохання директора Житомирського музичного училища та власника чайного магазину у Житомирі про дозвіл на влаштування за власний кошт лікарняних ліжок та утримання поранених. На виставці представлені також пенсійні справи про виплату пенсій вдовам загиблих солдат і інвалідам війни із зазначенням подробиць – де, коли і за яких обставин загинув боєць.

В місцевих газетах того часу «Волынь», «Волынские губернские ведомости» та інших публікувалися поіменні списки загиблих. На виставці представлені списки загиблих, поранених та зниклих безвісти воїнів, уродженців Волині. Серед унікальних експонатів – реальна похоронка, яку отримали рідні загиблого піхотинця з Волині. Є фотографії могил російських солдатів, що загинули на Галичині. Під час війни був створений спеціальний військово-санітарний загін, котьрий ставив хрести і обліковував такі могили навіть у самий розпал війни. Можна ознайомитися з документами, що свідчать про поважне ставлення до ворогів, зокрема наказ про належний облік могил австрійських і німецьких солдатів.

Цікавими історичними довідками поділилися з присутніми на відкритті виставки також житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький і відповідальний секретар редколегії обласної книги «Реабілітовані історією. Житомирська область» Євген Тіміряєв.


Виставка у Державному архіві Житомирської області діятиме до 8 серпня.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here