Home Місто Японці подарували житомирським пожежникам солодощі

Японці подарували житомирським пожежникам солодощі

74

Один із найбільш постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС Народицький район відвідали члени японської благодійної організації «Чорнобиль-Тюбу». Майже 2 десятиліття вони допомагають його мешканцям у подоланні наслідків чорнобильської аварії і щороку приїздять сюди з ознайомчою місією, задля реалізації проектів допомоги дитячому садку, лікарні, відродження земель.

Цього разу вони завітали до вогнеборців 14 державної пожежно-рятувальної частини разом із керівниками Житомирських благодійних фондів «Заложники Чорнобиля» Володимиром Киричанським та «Пожежні Чорнобиля» Борисом Чумаком. Гості цікавилися особливостями несення служби в районі, де в основному зона відчуження або безумовного відселення.

– Щорічно гасимо близько 50 пожеж. Переважна більшість – побутові (пічне опалення та електропроводка), але як тільки сходить сніг основна проблема – це займання сухої трави та чагарнику – розповідає начальник частини Олександр Шваб. Найчастіше виїздимо у зону відчуження та відселення, від Народич до Базара. Навколо пустки, траса відкрита. Автомобілі вільно проїжджають, кинув хтось недопалка – і зона вже палахкотить. Людей немає, зв’язок не скрізь є. Поки до нас надійде повідомлення, проходить тривалий час і пожежі нерідко набувають значних площ. Взимку вкрай важко оперативно діставатися по засніжених, обледенілих і занадто вузьких дорогах до сіл, де все позаростало і мало вододжерел, що теж ускладнює гасіння пожеж. Не кожен захоче сьогодні проживати на радіаційно забрудненій землі, харчуватися з неї і приборкувати пожежі зі значним радіаційним фоном. Проте нашого колективу це не стосується. Він хоч і молодий (середній вік 32 роки), але дружній, самовідданий і за роботу хлопці тримаються обома руками. Кожного року у когось із наших бійців поповнення в родині. Тільки за 2 останні роки народилося 7 дітей.

Рятувальники подякували японцям за щорічну допомогу у вигляді вітамінів, подарований свого часу пожежний одяг та висловили сподівання на подальшу співпрацю. Гості вручили традиційні японські солодощі, ознайомилися з умовами несення служби та найдовше затрималися біля відкритих у 2012 році Чорнобильських меморіальних дошок.

У районній держадміністрації члени делегації обговорювалися питання запуску нового проекту з оздоровлення земель, який фінансує японська сторона.

Українсько-японський проект «Ріпак для Народицького району», що втілювався в районі упродовж останніх 5-ти років, довів, що посівами ріпаку можна ефективно очищувати землю від радіоактивного забруднення та одночасно отримувати альтернативні види палива – біогаз та біодизель.

Експеримент закінчився минулого року. Однак зроблені перші кроки переконали, що вирощування та подальша переробка ріпаку в районі є перспективними.

Керівництво району планує представити Посольству Японії в Україні новий проект, який розрахований щонайменше на 5 років і матиме не експериментальні, а виробничі потужності.

Для японців цей експеримент на сьогодні цікавий з екологічної точки зору. Через забруднення сільськогосподарських угідь після аварії на Фукусімській АЕС в Японії вирощуванням рапсу планують зайнятися місцеві фермери.

За інформацією У ДСНС у Житомирській області

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here