Home Місто «Велосипедом на роботу»: житомиряни на двоколісниках та головний архітектор міста на електроскутері....

«Велосипедом на роботу»: житомиряни на двоколісниках та головний архітектор міста на електроскутері. ФОТО

112

 22 вересня Житомир долучився до акції «День без авто». Всесвітній день без автомобіля (World Carfree Day),  щорічно відзначається 22 вересня у багатьох країнах світу, проводиться з метою пропаганди ідеї пішого і велосипедного способів пересування та використання громадського транспорту.

Головний девіз Дня: «Місто як простір для людей, простір для життя». Також цього дня відбулася акція «Велосипедом на роботу». Захід пройшов у рамках Європейського тижня мобільності.

Олександр Папірний, уповноважений з питань велосипедного транспорту Житомирської міської ради  наголосив :«Для кожного з присутніх велосипед  – непросто транспортний засіб  – це стиль життя».

Він підкреслив, що  застосування велосипедного транспорту – спосіб поліпшення стану екології, зменшуючи викиди CO2 у навколишнє середовище.   

«Вчорашній град  на Житомирщині показує, що зміни клімату є і вони неминучі. І в якійсь  мірі у цьому винна людина, зокрема через використання ресурсів і через ставлення до природи. І ось такі заходи як «День без авто чи «Велосипедом на роботу спрямовані  на пропагування бережного ставлення до природи, довкілля,  – каже Олександр. – Наприклад, невикористовуючи приватне авто,мизменшуємо викиди СО2. Адже є екологічний громадський транспорт та маса інших екологічно-позитивних способів  бути мобільним без шкоди для довкілля».

Також сьогодні проведуть інформаційно-просвітницький захід,  під час якого будуть поширювати листівки із закликом поважати велосипедистів. Акція під назвою «Півтора метри поваги» спрямована на підвищення обізнаності учасників дорожнього руху,  щоб автомобілісти дотримувалися безпечного інтервалу і поважали велосипедистів так, як і інших учасників дорожнього руху. А о 17.00 год. для бажаючих відбудеться велоекскурсія «Мурали Житомира» (збір біля міської ради).

 «Дізнався про акцію через ЗМІ і вирішив приєднатися., оскільки кожного дня їжджу на навчання велосипедом.  Я віддаю перевагу велосипеду, як екологічному виду транспорту, –  пояснює Ігор, студент житомирського ВНЗ. – До цього я пересувався маршрутками та тролейбусом, але помітив , що велосипед є більш зручним і мобільним. Особливо вранці, коли громадський транспорт є переповненим і доїхати до навчального закладу вчасно іноді є проблемою».

Долучилися до акції і власники поки незвичних для Житомира електрогаджетів. Головний архітектор міста Юрій Безбородов приїхав на Михайлівську на електроскутері.

«Такий вид транспорту є дійсно зручним, хоч він є і сезонним. На відміну від бензинових транспортних засобів, скутер є менш вартісним у користуванні. Користуюсь електроскутером кожного дня. Проїжджаю на роботу близько 2,5 км. Коли необхідно виїхати на локацію чи об’єкт по роботі, також користуюся ним», –  зазначив головний архітектор.

Нагадаємо, що 16 лютого 2017 року  міська рада затвердила «Муніципальний енергетичний план міста на 2017-2020 роки». Заходи Програми, серед іншого, передбачають розробку концепції велосипедного руху, створення «зелених» та пішохідних зон, будівництво велопарковок та інші заходи з розвитку велосипедної інфраструктури.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here