Home Місто «ВДВ – здоровий і могутній організм, загартований боями на Сході», – Герой...

«ВДВ – здоровий і могутній організм, загартований боями на Сході», – Герой України Забродський

92

«Ми дійшли до цього рубежу. Маємо значні досягнення, але також є проблеми й недоліки. Нам є чим та ким пишатися, але разом з тим, є над чим працювати. Поки війна не закінчилася, кожен має виконувати ті завдання, які перед нами ставить Батьківщина», – такими словами розпочав прес-конференцію 28 липня в Житомирі командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

На заході з нагоди 25-ї річниці Дня ВДВ також були присутні начальник штабу – перший заступник командувача ВДВ ЗСУ, Герой України, генерал-майор Андрій Ковальчук, заступник командувача ВДВ з матеріально-технічного забезпечення полковник Павло Щербань, заступник командувача ВДВ ЗСУ з морально-психологічного забезпечення – начальник управління, полковник Станіслав Павлушенко.

За словами Забродського, вже традиційно 2 серпня відзначатимуть на території однієї з військових частин підрозділів ВДВ. Зокрема, цьогоріч делегації на урочистостях прийматиме 25 бригада у Дніпропетровській області.

Окремі заходи для особового складу проводитимуться на місцях. Безпосередньо у зоні АТО своє професійне свято зустрічатиме у повному складі 81 бригада.

Також командувач ВДВ ЗСУ нагадав, що про так звані купання у фонтанах у День ВДВ всі забули ще навесні 2014 року. У контексті 25-річчя ВДВ Забродський наголосив, що протягом останніх років українське військо здобуло бойовий досвід і за цим показником переважає своїх іноземних колег. Разом з тим, поки що поступаються їм за рівнем та якістю оснащення.

Павло Щербань каже, що за період АТО покращилася ситуація із забезпеченням не лише у ВДВ, а й у ЗСУ загалом. Наразі цьому питанню приділяється значна увага на державному рівні.

Надходять кошти на придбання нової техніки, ремонт, модернізацію та випробування різноманітних зразків вітчизняного виробництва, налагоджується співпраця із закордонними партнерами, тощо. Попри бойові дії на Сході країни, які тривають вже більше трьох років, у ВДВ проводять численні навчання, збори за участю військовослужбовців України та НАТО.

Власне, уже в період проведення АТО у Житомирі з’явився 199 навчальний Центр ВДВ ЗСУ, на базі якого працюють інструктори із бойовим досвідом.

Станіслав Павлушенко розповів, що нині у ВДВ мають 7 Героїв України, а 90 батальйон навіть носить ім’я одного з них – Івана Зубкова.

До слова, у Житомирі одну із вулиць перейменували на Героїв десантників, а також є провулок Тараса Сенюка – загиблого командира 1 батальйону 95 бригади, Героя України. У ВДВ не кажуть про власні втрати за три роки війни. Називають це забобоном, аби не наврочити нові смерті на полі бою.

Втім, тих, хто віддав своє життя за Україну, пам’ятають і шанують, створюючи меморіали, оформлюючи експозиції у музеях, відкриваючи пам’ятні дошки, ін. Також не забувають і про родини загиблих побратимів та опікуються ними. Під час прес-конференції Забродський зауважив, що на сьогоднішній день ВДВ формують новітню історію армії та країни, відійшовши від «совкових традицій».

Андрій Ковальчук у своєму виступі окреслив перспективи розвитку ВДВ. Каже, що працювати є над чим, але головне – це стовідсоткове виконання усіх поставлених задач із найменшими втратами.

«ВДВ – здоровий і могутній організм, перевірений і загартований боями на Сході. Це бойовий компонент ЗСУ, на який покладено великі сподівання. Ми вже показали, що готові стояти до кінця і ні на крок не відступимо зі своєї землі», – додав командувач ВДВ ЗСУ Михайло Забродський.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here