Home Місто В Житомирі відкрили виставку «Люди Свободи»

В Житомирі відкрили виставку «Люди Свободи»

122

Сьогодні, 1 грудня, у приміщенні Житомирської облдержадміністрації та обласної ради відкрилась виставка «Люди свободи» до 25-ої річниці Референдуму про Незалежність України.

Виставка «Люди Свободи» розповідає про видатні постаті, які своєю працею та боротьбою в минулому столітті зробили можливим відновлення незалежності України.

Ці люди дуже різні — поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їх опір теж був різноманітним — хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем.

Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал

Виставку організовано Український інститут національної пам’яті.

Довідково. Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України відбувся 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. Всього у референдумі взяли участь 31 млн 891 тис. 742 особи — 84,18 % населення України, з яких майже 29 млн проголосували «За».

Вже наступного дня, 2 грудня 1991-го незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня – Литва і Латвія. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року пройшов в один день з першими виборами президента України, ним став Леонід Кравчук.

За матеріалами прес-служби ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here