Home Місто В Житомирі відкрили Центр ім. Вацлава Длоугі, який побудував «Графські сходи»

В Житомирі відкрили Центр ім. Вацлава Длоугі, який побудував «Графські сходи»

312

До Житомирського державного технологічного університету 14 квітня завітала чеська делегація, у складі якої – Iван Почух, надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні, Зденка Цайсова, другий секретар, прес-секретар Посольствa.

Як відзначив під час виступу Іван Почух, у цьому навчальному закладі він не вперше, втім цього разу мета його візиту – відкриття Чеського центр освіти і культури ім. Вацлава Длоугі на базі ЖДТУ.

«Пане посол, шановні гості, я радий від імені професорсько-викладацького складу і студентів Житомирського державного технологічного університету засвідчити вам повагу, – звернувся в.о.ректора ЖДТУ Віктор Євдокимов. – Відповідно до наказу ректора № 325 від 10 листопада 2015 року у нашому університеті створено Чеський центр освіти і культури ім. Вацлава Длоугі, який очолює доктор економічних наук, професор Людмила Чижевська. Центр носитить ім’я  Вацлава Длоугі – чеха за походженням, каменяра та архітектора, який залишив Житомирщині відомі пам’ятки, що збереглися й донині. Приміром, він спроектував «Графські сходи» у міському парку ім.Ю.Гагаріна, які знають усі і якими пишаються мешканці Житомира і показують їх гостям».

Віктор Євдокимов також розповів, що викладачі ЖДТУ вже мають можливість проходити стажування у кращих вищих навчальних закладах Чеської Республіки. Налагоджена співпраця з Університетом Томаша Баті, Технічним університетом, Вищою економічною школою, Університетом південної Богемії, Технічним університетом міста Острава і навіть чеським підприємством ООО «Кормен УА».

У Житомирському державному технологічному університеті на професійному рівні вивчається чеська мова, а на деяких спеціальностях це обов’язкова дисципліна.

«Двоє наших студентів пройшли стажування у м. Зліні, а на даний час ще одна студентка в Південночеському університеті. З вересня своє стажування розпочнуть ще троє студентів технологічного університету, – розповіла Людмила Чижевська, керівник Чеського центру. Під час літньої школи до Чехії відправиться 35 студентів ЖДТУ, аби познайомитися з тамтешньої системою освіти, попрактикувати мову та інше. Втім, уже зараз у нашому Чеському центрі, який розташувався у звичайній навчальній аудиторії, студенти можуть поглибити свої знання про історію та культуру Чеської Республіки, дізнатися про видатних чехів та їх внесок у становлення держави, а також про відомих земляків – чехів за походженням».

Надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Iван Почух вручив керівнику Чеського центру ім. Вацлава Длоугі Людмилі Чижевській медаль Чеської Республіки. Також подяку від голови Житомирської обласної ради Анжеліки Лабунської їй передав Олексій Шатило, наголошуючи, що влада області та міста, відкрита до налагодження співпраці і взаємодії з чехами у всіх напрямках.

Відзначимо, що у Чеському центрі освіти і культури ім. Вацлава Длоугі є символіка України і Чеської Республіки: прапор, гімн та навіть стенд із порівнянням орнаментів двох країн.

Юлія ДЕМУСЬ

Довідка

Вацлав Длоугі залишив після себе багато визначних споруд та архітектурних пам’яток не тільки в Житомирі але й на теренах бувшого Радянського Союзу. Відомо, що він народився в Житомирі, де виріс та почав свою трудову діяльність, успадкувавши професію каменяра від батька – Йосипа Длоугі. Проживав та працював на вулиці Вільсько-Шосейній (тепер вул. Перемоги в районі площі Короленка) де знаходилися п’ять з шести каменеобробних майстерень.

До основних архітектурних пам’яток в м. Житомирі відносяться побудовані в 1912 році «Графські сходи» у парку ім. Гагаріна. Саме руками Вацлава Длоугі на замовлення барона Івана Максиміліановича Шодуара було витесано і припасовано 182 ступені, що ведуть від парку до набережної р. Тетерів. Лише на 10 сходинок «графські сходи» у Житомирі коротші, аніж знамениті Потьомкінські в Одесі. До речі, Вацлава Длоугі – називають “придворним” архітектором барона Шодуара.

Є підстави вважати, що склеп на Лютеранському кладовищі, у якому був похований барон Шодуар, теж облицьований камінням, обробленим саме Вацлавом Длоугі. Йосип та Вацлав Длоугі залишили по собі на двох найбільших цвинтарях Житомира чимало прегарних пам’ятників-надгробків, справжніх витворів мистецтва. Так, на Католицькому (Польському) кладовищі збереглось 46 виготовлених ними пам’ятників. Найперший пам’ятник датований 1889 роком, найостанніший – 1927.

Видобування та обробка каменю при третій реконструкції Мавзолею Леніна проходила під керівництвом та супроводом Вацлава Длоугі у 1930 році (перші два Мавзолеї були дерев’яними). Під час якої видатного каменяра запросили до Москви, де під його технічним керівництвом каменярі Житомирщини здійснили остаточну обробку блоків, їх поліровку. Вони ж встановлювали на місце підігнані блоки та плити. Після завершення будівництва Мавзолею Длоугі запросили на роботу до Наркомату будівельних матеріалів, потім – в управління будівництвом Палацу Рад. Після війні Вацлав Йосипович з ентузіазмом включається у спорудження головного корпусу МГУ.

З першого до останнього дня будівництва Длоугі керував тут роботами, в яких застосовувався декоративний граніт. Йому тоді було вже майже 80 років.

Нажаль дуже багато споруд та кам’яних пам’яток виготовлених Вацлавом Длоугі в Житомирі не збереглося.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here