Home Місто В Житомирі презентували систему, що допоможе економити на держзакупівлях

В Житомирі презентували систему, що допоможе економити на держзакупівлях

145

 

Систему електронних державних закупівель ProZorro було презентовано у Житомирі для державних замовників, інформує прес-служба міськради.
 
Команда пілотного проекту з реформування державних закупівель представила  електронні торгівельні  майданчики, які надають доступ до системи ProZorro. Семінар відбувся 11 лютого  за ініціативи департаменту економічного розвитку міської ради.
 
Основною метою системи є забезпечення прозорості процесу державних закупівель, підвищення довіри бізнесу та боротьба з корупцією. Як зазначалося під час зустрічі, серед переваг даної системи є  спрощення доступу малого і середнього бізнесу до державних торгів, економія бюджетних  коштів та забезпечення  громадського контролю  за процесом торгів.
 
«Ми очікуємо, що в Житомирі від реалізації проекту будуть, в першу чергу, більш ефективно використовуватися бюджетні кошти платників податків. Відкрита конкуренція, де  неприсутній чиновник, а є електронний торгівельний майданчик,  – набагато цивілізованіший та економічно ефективний шлях для витрачання бюджетних коштів», – переконаний Микола Костриця, директор департаменту економічного розвитку міської ради.
 
Розробники проекту зазначають: система вже довела свою ефективність. Півмільярда заощаджених публічних коштів – вагомий аргумент на її користь.
 
«В тих регіонах, де вже починає впроваджуватися система ProZorro, з’являється інтерес бізнесу, адже він бачить відкритий ринок та прозорі правила гри», – говорить Христина Гуцало, координатор проекту.
 
Отож, система побудована таким чином, щоб забезпечити прозорість процесу держзакупівель і створити механізми боротьби з корупцією. У сьогоднішніх економічних та соціальних умовах важливим кроком є економія бюджетних витрат через створення або розширення реальної конкуренції.
 
«Невдовзі система буде обов’язковою для державних структур. Законопроект зараз на підписі у Президента, з квітня вона є обов’язковою для всіх центральних органів виконавчої влади, а з 1 серпня – для всіх інших структур, включаючи органи місцевого самоврядування. Тобто,  починаючи з цього періоду, всі визначені законом закупівлі на суму від 200 тис. грн  і роботи від 1,5 млн грн будуть здійснюватись виключно через систему електронних закупівель ProZorro», – зазначив Микола Костриця.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here