Home Місто В Житомирі на цінниках товарів зазначатимуть країну виробника та зображення її прапора

В Житомирі на цінниках товарів зазначатимуть країну виробника та зображення її прапора

254

На засідання міськвиконкому 6 серпня заплановано винести питання "Про маркування походження споживчих товарів", проект рішення якого обговорили 29 липня.

Зокрема, члени виконкому, представники міськради та сфери торгівлі Житомира висловили свої думки стосовно даного рішення, яке передбачає, що на цінниках усіх товарів поряд із ціною  та назвою мають зазначати країну виробника та графічне кольорове зображення її національного прапору.

Між іншим, відповідно до законодавства навіть без рішення місцевих органів влади, на цінниках має бути назва товару чи інформація про нього, ціна й країна виробника. По-суті, рішення виконкому поширюється в більшій мірі саме на розміщення графічного зображення.

За словами члена виконкому Дмитра Ткачука, така ініціатива маркування походження товарів уже впроваджується в різних містах країни. 

"Треба чітко розуміти, що ціль даного рішення – не зменшити виручку тим, хто продає російські товари, а показати ці товари і дати можливість покупцю вибрати, – пояснив Ткачук. – Ні для кого не секрет, що окрім інформаційної війни між нашими країнами, є й економічна. Не треба спонсорувати країну агресора".

Представники місцевих магазинів та мереж маркетів запевнили, що й самі розуміють необхідність зазначення інформації про виробника на цінниках, адже покупці останнім часом стали більш прискіпливіше ставитися до цього питання – перечитують етикетки, считують інформацію завдяки телефонним програмам.

В першу чергу пропонують замінити цінники на товарах національного виробництва та російського із зображенням прапора. Поступово додаватимуть інформацію й про інші країни.

Цінники можна оформлювати українською чи російською мовою, але з використанням шрифту не менше 16. Якогось конкретного зразка оформлення цінника не буде.

Відзначимо, що рішення виконкому, у випадку прийняття, матиме рекомендаційний характер і не передбачає контролю чи покарання за не виконання. У силу воно вступатиме автоматично на наступний день, а інформацію до власників торгових точок донесуть ЗМІ та відповідні служби. Також його опублікують на сайті міськради у розділі "Документи".

Юлія ДЕМУСЬ

 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here