Home Місто В Житомирі на 11 га облаштують парк із спортмайданчиками, міні-зоопарком, пасікою та...

В Житомирі на 11 га облаштують парк із спортмайданчиками, міні-зоопарком, пасікою та ставками. ФОТО

128

Парк із робочою назвою «Відродження» презентували 23 жовтня співробітники Житомирського національного агроуніверситету. На площі понад 11 га розмістять кілька зон для відпочинку житомирян і гостей міста. Кажуть, що це саме та «скандальна» територія, на якій в минулому хотіли збудувати будівельний супермаркет, але спільними зусиллями землю вдалося відстояти і тепер вона має слугувати на користь громади.

Над проектом працювали протягом 8 місяців і нині представили лише попередні розробки. Ректор ЖНАЕУ Олег Скидан відзначає, що облаштовуватимуть парк не за кошти бюджету, а на гранти міжнародних фондів та екологічних організацій. Крім цього, підприємцям та бізнесменам міста пропонують також фінансово долучитися до проекту і увійти в історію міста завдяки своїй благодійності.

На території парку вже є центр, в якому навчатимуть собак для реабілітації учасників АТО, пасіка, ферма, де в майбутньому буде міні-зоопарк із свійськими тваринами доступний для відвідувачів.

Загалом у парку, що знаходиться через дорогу від Ботанічного саду, буде кілька зон відпочинку. Увійти туди можна зі сторони  Вітрука, Корольова і Шевченка.

Спеціально для відпочивальників підготують дві парковки по 200 та 150 місць відповідно. У парку буде фонтан, два ставки із зонами для барбекю і відпочинку родин із дітьми.

Окремо діятиме великий дитячий майданчик, кафе. Спортивна зона займе 5% території парку і там буде поле для міні-футболу, баскетболу та волейболу і 100 глядацьких місць.

Також планується встановити тенісний корт і майданчики для екстримальних видів спорту. Спеціальна велодоріжка, протяжністю 1, 5 км, проходитиме фактично між усіма зонами парку. Взимку там можна буде також кататися на лижах, а влітку – на велосипеді та роликах.

У парку «Відродження» висадять близько 100 видів рослин. В окремих зонах будуть дуби, берези, тополі, клени, барбариси, ліщину, вічнозелені кущі, сакури, туї, ялівець, магнолії, тюльпанові дерева, а біля ставків – різні види верб. Біля дитячих майданчиків хочуть посадити плодові дерева, а біля спортивних – декоративні кущі.

«Зелений тунель» – металеву аркову конструкцію, створять за допомогою виноградної лози і ліан. В парку встановлять тризуб, а також є пропозиція облаштувати там алею героїв – учасників АТО та побудувати церкву чи капличку.

Скидан запевняє, що проект відкритий для обговорень та пропозицій. Парк в майбутньому може стати візитівкою міста, місцем відпочинку мешканців району і житомирян загалом.

«Це питання піднімалося ще кілька років тому, коли вирішувалася доля земельної ділянки навпроти Ботанічного саду. Там хотіли побудувати торговий комплекс, але сьогодні завдяки співпраці керівництва ЖНАЕУ та влади міста, є чітке розуміння того, що там краще створити такий парк", – відзначив під час зустрічі Іван Мартинчук, помічник Любові Цимбалюк, яка одна з перших підтримала відповідний проект парку.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here