Home Місто В Житомирі дівчата з різних міст робили мотанки на благополуччя

В Житомирі дівчата з різних міст робили мотанки на благополуччя

321

Житомирянки та гості міста – учасниці проекту «Твоя країна» 14 січня в Домі української культури вивчали таїнство виготовлення ляльок-мотанок, які з давніх часів вважаються помічницями в господарстві, символом оберегу, мудрості, берегинями роду, однією із найдревніших і сакральних (священних) іграшок.

Проект був організований житомирським осередком «Фундації регіональних ініціатив», за підтримки управління культури Житомирської міської ради, в особі директора Рябенко Ніни Іванівни.

Молодь цього дня мотала ляльку-помічницю на благополуччя (з монеткою всередині). Така мотанка приносить і зберігає достаток у сім’ї, береже домашнє вогнище, оберігає всю сім’ю і, як кажуть повір’я, здатна протистояти усім злим силам, налаштованим принести в будинок неприємності.

Захід, проходив згідно традицій – без чоловіків, на святого Василя.

Як стверджує учасниця проекту «твоя країна» – Анастасія з Чернівців: «Це був новий досвід для мене, мені дуже сподобалося і я вже взяла контакти майстрині, щоб зробити у Чернівцях подібний захід».

В майбутньому подібні заходи стануть відбуватися частіше, стверджує майстриня Наталя Кур’янова.

Для довідки:

Всеукраїнський рух “Твоя Країна” ­ це некомерційний молодіжний мережевий рух, в рамках якого відбуваються 3-­4­ – денні візити з насиченою програмою до різноманітних міст, містечок та сіл України. Учасником, а також організатором візиту до свого міста може стати будь­-яка молода людина. Рух стартував під час Революції Гідності 22 січня 2014 року.

За цей час відбулося більше 500 візитів, у яких взяли участь більше 8000 учасників; рухом вже охоплено більше 100 населених пунктів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here