Home Місто Утеплення будинків у Житомирі: програми, успішний досвід, поради та контакти фахівців

Утеплення будинків у Житомирі: програми, успішний досвід, поради та контакти фахівців

161

 Клаптикове утеплення: розвінчання міфів. Часто у  Житомирі  можна спостерігати багатоквартирні будинки, зовнішні фасади яких утеплені так званим "клаптиковим" способом. У такий спосіб мешканці багатоповерхівок  намагаються утеплити свою квартиру та  зменшити витрати за опалення.   Однак фахівці наголошують, що  "клаптикове" утеплення – шкідливе і може нести у собі загрозу для усього будинку.  Головні аргументи на його користь – дешевизна, швидкість і незалежність від сусідів. Однак це не панацея, а, швидше –  навпаки.

Для якісного утеплення важливо пам’ятати простий принцип: житло має бути утеплене по всьому периметру. У іншому випадку часткове утеплення фасаду багатоповерхового будинку матиме в перспективі небезпечні наслідки.

У чому шкода від клаптикового утеплення? Шкодою від клаптикового утеплення є зіпсований архітектурний вигляд будинку та низька якість робіт, адже утеплення  таким методом в більшості випадків не дозволяє виконавцям робіт дотримуватися технології. Неефективність "клаптикового" утеплення полягає й в тому, що тепло надалі втрачається через сусідні неутеплені квартири, а також відбувається прискорений знос будинку: на стику утепленої та неутепленої квартир є різкий перепад температур, внаслідок чого в стіні з’являються мікротріщини. У випадку клаптикового утеплення внаслідок неправильних технологічних рішень залишаються так звані "містки холоду". Через них утворюється пліснява та грибок. Також на стику утепленої й неутепленої квартир за екстремальних температур можливі деформаційні процеси. Особливо шкідливе "неповне" утеплення на панельних будинках.

Особливості збереження теплової енергії у багатоквартирному будинку. Тепло — це продукт, який споживає весь будинок. Специфічність тепла для багатоквартирного будинку полягає ще й у тому, що тепло обігріває не лише квартири. Як відомо, співвласники багатоквартирного будинку володіють не лише власними квартирами, а й так званими місцями загального користування: коридорами, ліфтовими майданчиками, сходами, підвалами. Незалежно від бажання жителів будинку, вони опалюють усі ці приміщення. Якщо утеплюється лише частина будинку, то тепло розсіюється через неутеплену його частину. Саме це диктує просту істину: для багатоквартирного будинку має сенс лише комплексне утеплення.

Аби мати повноцінний ефект від зовнішнього утеплення й уникнути тріщин на фасаді будинку згодом, мешканцями багатоповерхівки варто згуртуватися й утеплити будинок комплексно, тобто або всіх квартир, або хоча б на одному стояку будинку. Лише у такому випадку втрати тепла можна справді скоротити до 40 відсотків.

Програми фінансової підтримки комплексної термомодернізації будинку. Успішний досвід ОСББ "М 16" у м. Житомир

Згода на прийняття рішення щодо утеплення будинку приймається більшістю – 2/3 голосів співвласників у будинку ОСББ. Наразі існують цілі програми фінансової підтримки тих, хто прагне зробити свої багатоповерхівки енергоефективними й заощаджувати при цьому на комунальних послугах.

Найкращий спосіб заощадити на оплаті комунальних послуг  комплексна термомодернізація будинку. Значно зменшити рахунки за комунальні послуги допоможе комплекс енергоефективних заходів: встановлення індивідуального теплового пункту, вузлів обліку, цілісне утеплення будинку. І сьогодні держава надає мешканцям багатоквартирних будинків на ці цілі безповоротну грошову допомогу. Нею скористалося вже понад 340 ОСББ з різних регіонів країни.

В місті Житомир також продовжує діяти міська програма стимулювання впровадження енергоефективних заходів. Якою вже з початку 2017 року скористалися 15 ОСББ та отримали з міського бюджету відшкодування тіла кредиту або всієї суми відсотків за залученим кредитом.

В першу чергу, для досягнення значної економії необхідно обрати правильний механізм проведення заходів з енергоефективності. Так, перед тим як, замінити вікна та утеплити стіни, варто встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП), регулятор та лічильник тепла.

Такий шлях було обрано мешканцями багатоквартирного будинку ОСББ «М 16» у м. Житомир, які скористалися державною, обласною та міської програмами підтримки, облаштували індивідуальний тепловий пункт, придбали вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами з енергозберігаючим склом та двері для місць загального користування, залучивши 1 млн. грн. З них 50,9% (544,0 тис. грн.) відшкодувало з державного бюджету, а 320,3 тис. грн. за кредитом – Житомирська міська рада. У результаті проведеної модернізації витрати на опалення для мешканців будинку є на 20% нижчими у порівнянні з іншими будинками, де не встановлено індивідуальні теплові пункти (ІТП). При подальшому комплексному утеплені будинку очікується, що економія складатимевід 40% витрат на опалення.  

Де можна отримати консультацію?

Управління державного архітектурно-будівельного контролю,

тел. (0412) 42-15-34, майдан ім. С.П. Корольова 6, каб.25

Кондратюк Сергій Миколайович

  • проведення будівельних робіт відповідно до стандартів ДБН,
  • реєстрація дозвільних документів на початок будівельних робіт;

Управління муніципального розвитку,

тел. (0412) 48-12-00, майдан ім. С.П. Корольова 4/2, каб. 264,

Білик Людмила Леонідівна

  • допомога у створенні та функціонуванні ОСББ,
  • участь у навчаннях щодо діяльності ОСББ;

Департамент економічного розвитку,

тел. (0412) 48-11-94, майдан ім.С.П. Корольова 4/2, каб. 263,

Білоус Марина Петрівна

  • фінансова підтримка енергоефективних заходів ОСББ,
  • відшкодування частини тіла або відсотків по кредиту для ОСББ,
  • державна програма «теплі» кредити,
  • участь у навчаннях щодо енергоефективності, відновлювальної енергетики

Також отримати інформацію про ОСББ м. Житомира, що знаходяться поруч з Вашим будинком та вже скористалися міською програмою підтримки та впровадили заходи з енергоефективності можна тут: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1gnn0CPMyLmdolK9ui7li-0KiM2Y&ll=50.26281769774779%2C28.65503820429717&z=12

Відтепер можна пересвідчитися, в яких містах, районах, областях місцева влада надає додаткову безповоротну грошову допомогу на утеплення житла, перехід на «негазові» котли, проведення різних енергоефективних заходів скориставшись інтерактивною картою місцевих програм відшкодування відсотків, тіла за "теплими" кредитами  http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here