Home Місто Унікальний еколого-рекреаційний комплекс «Відродження» створюватимуть у Ботсаду в Житомирі. ФОТО

Унікальний еколого-рекреаційний комплекс «Відродження» створюватимуть у Ботсаду в Житомирі. ФОТО

186

«Зробимо разом наше місто найкращим», – з такими словами 7 липня під час презентації еколого-рекреаційного комплексу «Відродження» до присутніх звернувся ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.

На захід завітали голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська разом із заступниками – Володимиром Ширмою та Наталією Рибак, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута, заступник міського голови Житомира Матвій Хренов, депутати обласної і міської рад, підприємці, представники сфери бізнесу та інші.

«За 2 роки на частині Ботанічного саду (понад 11 га) можна створити унікальний комплекс, який стане візитівкою регіону, місцем туристичного відпочинку і реакреаційною зоною, дозволить суттєво підвищити економічний потенціал Житомирщини. У нас є відчуття, що це реально і це потрібно, – зауважив ректор ЖНАЕУ Олег Скидан. – Трохи більше року знадобилося нам, щоб випрацювати концепцію цього комплексу, але і зараз виникають ще ідеї, але загалом ми готові представити уже повноцінний проект. Його орієнтовна вартість близько 5 мільйонів, але ми розраховуємо на підтримку влади міста й області, наших підприємців та усіх небайдужих, маємо певні напрацювання, домовленості з різними навчальними закладами та установами, які вже підтримали нашу ідею і готові допомагати».

 

Олег Скидан пояснив, що комплекс «Відродження» – це можливість кожному проявити свою соціальну відповідальність, вкладаючи певні кошти у те, що робиться на роки і на чому виховуватиметься майбутнє покоління. Усі кошти, передані на проект, акумулюватимуться на єдиному рахунку БО «Фонд розвитку еколого-рекреаційного комплексу «Відродження» у державному банку , а їх розподілом займатиметься експертна рада у складі 11 осіб – посадовці, підприємці, науковці, т.д. Члени експертної ради працюватимуть безкоштовно.

Також важливо, що проект впроваджуватимуть поступово по мірі фінансових надходжень. До речі, перші 100 тисяч пообіцяла від свого благодійного фонду Анжеліка Лабунська, ще 50 тисяч від своєї родини має переказати Олександр Онищук. Звіт по використанню коштів виставлятимуть на сайті ЖНАЕУ, буде фото та відеофікація, документовання кожного засідання експетної ради, які також викладатимуть у мережу.

Ще один важливий момент, на який звернув увагу Олег Скидан, це те, що на території комплексу «Відродження» використовуватимуть різні способи фіксації спонсорської та благодійної допомоги, аби кожен відвідувач міг бачити, за чиї кошти було облаштовано той чи інший майданчик, алею, тощо. Цю інформацію нанесуть на спеціальну інтерактивну карту 3-D.

«На території, що пропонується для створення комплексу, вже функціонує ряд об’єктів: бджолина пасіка, тваринницька ферма, центр іпотерапії, лабораторія кінології, клініка ветеринарної медицини, центр відновлення енергетики. Усі вони входитимуть в структуру майбутнього еколого-рекреаційного комплексу «Відродження», – розповідає ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан. – Цей комплекс може стати базою для відпочинку й екологічного туризму мешканців Житомира і гостей з інших міст. Наш регіон отримає свій унікальний бренд, на основі якого можна забезпечити суттєві зміни у структурі економіки всієї області. Будуть розширені можливості міста щодо надання туристичних послуг, активного і здорового відпочинку житомирян, збільшення кількості закладів рекреаційного, оздоровчого, профілактичного та спортивного спрямування.

Комплекс «Відродження» матиме кілька зон: вхідну, культурну, ландшафтну, спортивну, зону транспорту, відпочинку і господарську. Там можна буде проводити різноманітні культурно-мистецькі заходи під відкритим небом, фестивалі у різні пори року, спортивні змагання.

На території комплексу будуть стадіони, кафе, атракціони, бесідки, гойдалки, літній кінотеатр, пасіка, теплиці, ферма, фонтан, ставок, розарій, оглядовий майданчик, декоративні зелені насадження (більше 90 видів рослин).

Юлія ДЕМУСЬ

Більше фото в альбомі Першого житомирського у соцмережі

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here