Home Місто У Житомирі пенсіонери за віком надалі безкоштовно їздитимуть в маршрутках з...

У Житомирі пенсіонери за віком надалі безкоштовно їздитимуть в маршрутках з 10 до 16 години

101

 Пенсіонери за віком продовжать безкоштовно їздити в комунальному транспорті та в приватних маршрутках з 10.00 до 16.00 години дня. Про це сьогодні під час чергового засідання виконавчого комітету повідомив міський голова Сергій Сухомлин, коментуючи рішення Житомирського апеляційного адміністративного суду від 14 серпня

.«Не реагувати на це ми не можемо. Треба буде приймати нове рішення, збиратимемо позачерговий виконком з цього питання. Але зараз, звертаючись до перевізників і водіїв, зазначу, щоби не було ніяких спекуляцій: у нас на руках ще немає рішення суду, тому надалі продовжуємо перевозити пенсіонерів безкоштовно і в комунальному, і в приватному маршрутному транспорті»,– зазначив Сергій Сухомлин.

«В нашому рішенні виконкому було кілька пунктів. В одному пункті ми перелічили 8 категорій, які без будь-яких обмежень можуть користуватися громадським транспортом. І був пункт, в якому було сказано, що для решти категорій, передбачених законодавством, є часові рамки – з 10 до 16 години дня. Відповідно саме цей пункт і скасували», – додав заступник міського голови Дмитро Ткачук.

Згідно зі ст.19 ЗУ «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», пільги на проїзд у транспорті встановлюються виключно законами України. На сьогодні жодного закону України, який би надавав право пільги чи безкоштовного проїзду пенсіонерам за віком, просто не існує.

«Є постанова Кабміну від 1993 року, але закону немає. Ми мали змогу змушувати приватних перевізників перевозити пенсіонерів з 10 до 16 безкоштовно, посилаючись на рішення виконкому. Скасування ж цього пункту сьогодні «відкатує» до закону України, який не передбачає пільг пенсіонерам за віком. Цим рішенням суду захищаються права працівників СБУ, поліції, суддів, прокурорів і ряду інших категорій, але не пенсіонерів за віком. У Житомирі 77 тисяч пільговиків, 55 з яких – пенсіонери, які без цього пункту в рішенні виконавчого комітету не мають жодних пільг згідно з законами України», – повідомив заступник міського голови.

Він також зазначив, що відповідно до  ЗУ «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» міська влада власними рішеннями може встановлювати додаткові пільги  і для інших категорій громадян.

«Ми це реалізовували шляхом встановлення пільг для студентів, учнів. Це місцеві пільги. В квітневому рішенні міської ради про Карту житомирянина ми передбачили там і пенсіонерів також. Це рішення органу місцевого самоврядування. На практиці в більшості інших міст по України і в області сьогодні є неформальні домовленості про пільгові місця, що зазвичай «зайняті», є міста, де пенсіонери платять 50% вартості, маємо приклад Тернополя, де вони їздять по картці тернопілянина. Також маємо приклад Івано-Франківська, де як і в нас, діють часові рамки, і таким чином забезпечується мінімальна базова гарантія для найбільшої групи пільговиків – пенсіонерів за віком. З учорашнього дня ми втрачаємо можливість захисту такої категорії. Це рішення суду призведе до конфліктів між пенсіонерами і водіями, а також  між тими, хто платить, і тими, хто не платить», – підсумував Дмитро Ткачук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here